“bebeğiniz Uyumuyor mu? Uyku Sorunlarının Psikolojik Nedenleri ve Çözüm Yolları”
418 görüntüleme
Fatma U.
Uzman Psikolog
22 Temmuz 2025 05:58
Bebeğiniz gece sık uyanıyor, emmeden uyumuyor ya da sadece sallanarak mı uyuyor?
Yalnız değilsiniz. 5. aydan 2 yaşa kadar olan dönem, hem bebeklerin gelişimi hem de ebeveynlerin uykuyla sınavı açısından oldukça yoğun geçer. Bu yazıda, uyku problemlerinin psikolojik nedenlerini ele alacak, desteksiz uykuya geçişin önemini vurgulayacak ve bu yolculukta profesyonel desteğin neden işe yaradığını paylaşacağım.
1. Bebekler Neden Uyumaz? Uyku Problemlerinin Psikolojik Kökleri
Bu yaş grubunda görülen yaygın nedenler:
• Ayrılık kaygısı: Bebek, sizden ayrı kalmak istemez. Uyku, onun için bir kopuştur.
• Aşırı uyarılmış zihin: Gündüz fazla uyaran alan bebekler gece sakinleşmekte zorlanabilir.
• Tutarsız rutinler: Bebeğin zihninde “ne zaman ve nasıl uyuyacağım?” sorusu net değilse, direnç artar.
• Bağımlı uyku alışkanlıkları: Uykuya sadece emerek, sallanarak ya da kucakta geçebilen bebekler, her uyandığında aynı desteği arar.
2. Peki Ya ‘Desteksiz Uyku’ Ne Demek?
Desteksiz uyku, bebeğin kendi kendine uyuyabilme becerisi geliştirmesi demektir. Bu, “bırak ağlasın” yöntemi değildir. Aksine:
• Bebeğinizi anlayarak,
• Güvenli bağ kurmayı bozmadan,
• Adım adım desteklerinizi azaltarak yürütülen psikolojik bir süreçtir.
💡 Unutmayın: Her bebeğin uyuma şekli farklıdır. Ama her bebeğe, desteksiz uyku becerisi kazandırılabilir — doğru zamanda, doğru yöntemle ve sevgiyle.
3. Desteksiz Uykuya Geçişte Yapılan Yaygın Hatalar
• Bir gece kararlı, diğer gece kararsız olmak
• Uyku eğitimini, “ağlatma yöntemi” sanmak
• Çocuğun gelişimsel sürecini göz ardı etmek
• Uykuya geçişte aniden tüm destekleri çekmek
Bu hatalar süreci uzatır, bebeği strese sokar ve ebeveyni yorar.
4. Ebeveynler İçin Yol Haritası: Psikolojik Olarak Destekli Uyku Süreci
🌀 1. Hazır Olun: Önce Siz
• Sürece sizin inanmanız çok önemli. Suçluluk değil, kararlılık gerek.
• Uyku sadece bir düzen değil, bir bağlanma sınavıdır.
🌀 2. Rutin Oluşturun
• Her gece aynı saat, aynı sırayla yapılan bir uyku rutini oluşturun.
• Işıklar kısık, sesler yumuşak, temas nazik.
🌀 3. Destekleri Kademeli Azaltın
• Eğer sallanarak uyuyorsa, önce sadece kucakta bekleyin, sonra yatağa geçirin.
• Emerek uyuyorsa, uyumadan önce memeden ayırmayı deneyin.
• Her bebeğe özel bir geçiş planı gerekir.
5. Neden Bir Uzmandan Destek Almalısınız?
✅ Her bebek farklıdır: Kimi 3 günde geçiş yaparken, kimi haftalar ister.
✅ Yanlış yöntem, uykuya değil korkuya neden olabilir.
✅ Profesyonel destek, sadece bebeğe değil, sizin duygularınıza da rehberlik eder.
Yalnız değilsiniz. 5. aydan 2 yaşa kadar olan dönem, hem bebeklerin gelişimi hem de ebeveynlerin uykuyla sınavı açısından oldukça yoğun geçer. Bu yazıda, uyku problemlerinin psikolojik nedenlerini ele alacak, desteksiz uykuya geçişin önemini vurgulayacak ve bu yolculukta profesyonel desteğin neden işe yaradığını paylaşacağım.
1. Bebekler Neden Uyumaz? Uyku Problemlerinin Psikolojik Kökleri
Bu yaş grubunda görülen yaygın nedenler:
• Ayrılık kaygısı: Bebek, sizden ayrı kalmak istemez. Uyku, onun için bir kopuştur.
• Aşırı uyarılmış zihin: Gündüz fazla uyaran alan bebekler gece sakinleşmekte zorlanabilir.
• Tutarsız rutinler: Bebeğin zihninde “ne zaman ve nasıl uyuyacağım?” sorusu net değilse, direnç artar.
• Bağımlı uyku alışkanlıkları: Uykuya sadece emerek, sallanarak ya da kucakta geçebilen bebekler, her uyandığında aynı desteği arar.
2. Peki Ya ‘Desteksiz Uyku’ Ne Demek?
Desteksiz uyku, bebeğin kendi kendine uyuyabilme becerisi geliştirmesi demektir. Bu, “bırak ağlasın” yöntemi değildir. Aksine:
• Bebeğinizi anlayarak,
• Güvenli bağ kurmayı bozmadan,
• Adım adım desteklerinizi azaltarak yürütülen psikolojik bir süreçtir.
💡 Unutmayın: Her bebeğin uyuma şekli farklıdır. Ama her bebeğe, desteksiz uyku becerisi kazandırılabilir — doğru zamanda, doğru yöntemle ve sevgiyle.
3. Desteksiz Uykuya Geçişte Yapılan Yaygın Hatalar
• Bir gece kararlı, diğer gece kararsız olmak
• Uyku eğitimini, “ağlatma yöntemi” sanmak
• Çocuğun gelişimsel sürecini göz ardı etmek
• Uykuya geçişte aniden tüm destekleri çekmek
Bu hatalar süreci uzatır, bebeği strese sokar ve ebeveyni yorar.
4. Ebeveynler İçin Yol Haritası: Psikolojik Olarak Destekli Uyku Süreci
🌀 1. Hazır Olun: Önce Siz
• Sürece sizin inanmanız çok önemli. Suçluluk değil, kararlılık gerek.
• Uyku sadece bir düzen değil, bir bağlanma sınavıdır.
🌀 2. Rutin Oluşturun
• Her gece aynı saat, aynı sırayla yapılan bir uyku rutini oluşturun.
• Işıklar kısık, sesler yumuşak, temas nazik.
🌀 3. Destekleri Kademeli Azaltın
• Eğer sallanarak uyuyorsa, önce sadece kucakta bekleyin, sonra yatağa geçirin.
• Emerek uyuyorsa, uyumadan önce memeden ayırmayı deneyin.
• Her bebeğe özel bir geçiş planı gerekir.
5. Neden Bir Uzmandan Destek Almalısınız?
✅ Her bebek farklıdır: Kimi 3 günde geçiş yaparken, kimi haftalar ister.
✅ Yanlış yöntem, uykuya değil korkuya neden olabilir.
✅ Profesyonel destek, sadece bebeğe değil, sizin duygularınıza da rehberlik eder.
Ü
Ümran A.
22 Temmuz 2025 06:37
Merhaba Fatma hanım, öncelikle teşekkür ederim bilgiler için. Size bir sorum olacaktı.2.5 aylık kızım var , gece gündüz uykuya geçişte 30-40. Dakikalar arasında uyanıyor 5 dakika etrafı izliyor sonra zar zor tekrar uykuya geçiyor. Bu durumu nasıl çözebilirim ?
Destekli uyuyor malesef kucağımda. 40 dakika kucağımda da tutsam aynı aralıkta uyanıyor hep
Destekli uyuyor malesef kucağımda. 40 dakika kucağımda da tutsam aynı aralıkta uyanıyor hep
Fatma U.
Uzman Psikolog
22 Temmuz 2025 06:40
Ümran Asil; 2.5 aylık kızınızın gündüz uykusunda 30-40 dakikada uyanması, kısa bir süre sonra tekrar uykuya dalmakta zorlanması ve kucakta dahi aralıklı uyanması, bu yaş grubundaki bebeklerde sıkça görülen bir durumdur. Psikolojik olarak bakıldığında, bebeklerin uyku döngüleri henüz olgunlaşmamıştır ve derin uyku evrelerine geçişleri zor olabilir. Bu kısa uyanmalar, bebeğinizin hafif uykuya geçtiğinde çevresel uyaranlara (ses, ışık, hareket) karşı daha hassas olmasından kaynaklanabilir. Destekli uyku alışkanlığı da bu durumu pekiştirebilir. Çözüm için, uyku öncesi tutarlı ve sakinleştirici bir rutin oluşturmak (örneğin, banyo, masaj, ninni) faydalı olabilir. Bebeğinizin uyku işaretlerini takip ederek yorulmadan yatağına yatırmak, uykuya dalma sürecini kolaylaştırabilir. Uyanıklık anlarında aşırı uyarandan kaçınmak ve sabırlı olmak, bebeğinizin uyku düzeninin zamanla oturmasına yardımcı olacaktır.
Ü
Ümran A.
22 Temmuz 2025 06:45
Teşekkür ederim. Evet derin uykuya asla geçemiyor. En ufak uyarana gözlerini açıyor ki gözleri yarı açık halde uyuyor zaten genelde. Tavsiyelerinizi dikkate alacağım.
Peki bu uyuyamama ya da az uyuma durumu gelişimini büyümesini olumsuz yönde etkiler mi Fatma hanım
Peki bu uyuyamama ya da az uyuma durumu gelişimini büyümesini olumsuz yönde etkiler mi Fatma hanım
R
Rukiye N.
22 Temmuz 2025 09:08
Yazdığınız yazının tersi hiç şey yapmama rağmen maalesef kızım gece uykusun da inanılmaz derece de ağlıyor ve meme reddi ile birlikte çok zor uyuyor onun sakinleşmesi için tüm ortamı hazır hale getiriyorum uyku sinyallerini hiç kaçırmıyorum. Ama ne yapacağımı şaşırmış durumdayım gündüz uykuları zaten en fazla 40 en az 10 dakika 😒
Fatma U.
Uzman Psikolog
22 Temmuz 2025 10:26
Ümran Asil ; Bebeklerin uykusu, fiziksel ve zihinsel gelişimleri için kritik öneme sahiptir. Düzenli ve yeterli uyku, beyin gelişimi, öğrenme kapasitesi, bağışıklık sistemi ve duygusal denge üzerinde doğrudan etkilidir. Kronik uyku eksikliği, huysuzluk, beslenme sorunları ve uzun vadede gelişimsel gecikmelere yol açabilir. Bu nedenle, bebeğinizin yeterli ve kaliteli uyku alabilmesi için tavsiyeleri (tutarlı uyku rutini, sakinleştirici ortam, uyku işaretlerini takip etme, aşırı uyarandan kaçınma) uygulamaya devam etmeniz büyük önem taşımaktadır.
Fatma U.
Uzman Psikolog
22 Temmuz 2025 10:29
Rukiye Nur Elifoğlu ; Normalde yapılması önerilen tüm doğru adımları (sakinleştirici ortam hazırlama, uyku sinyallerini takip etme gibi) uygulamanıza rağmen bebeğinizin gece inanılmaz derecede ağlaması ve meme reddiyle birlikte uykuya dalmakta zorlanması, size büyük bir tükenmişlik hissi yaşatıyor. Psikolojik olarak bu, bebeğinizin mevcut durumunun standart "uyku eğitimi" yaklaşımlarının ötesinde bir zorluk olduğunu gösteriyor. Meme reddiyle birlikte yaşanan bu yoğun ağlama nöbetleri, sadece bir uyku sorunu değil, aynı zamanda bebeğinizin yaşadığı güçlü bir rahatsızlık veya gelişimsel bir dönemin işareti olabilir. Gündüz uykularının da bu kadar kısa ve düzensiz olması, bebeğinizin genel olarak dinlenmekte zorlandığını ve bu durumun hem onun hem de sizin üzerinizde birikmiş bir yorgunluk yarattığını düşündürüyor. Bu noktada, profesyonel bir çocuk doktoru veya bebek uyku uzmanından bireysel destek almanız, bu karmaşık durumu anlamak ve size özel çözümler bulmak için en doğru adım olacaktır.
H
Hülya N. İ.
22 Temmuz 2025 11:45
Bebegim 5 aylık olmak uzere son 1 aya kadar 45 dk dan 4 gündüz uykusu yapar sonra geceye gecer gecede beslenme harici uyanmazdi. Resgresyon a kadarmis ki hersey bozuldu 1 aydir. Rutin sakinllestirme bebegimin bana doymasi herseyimizi düzenli yapiyorum cok saglam rutinlerim duzenim var lakin simdilerde gunduz arayi acmaya sinyal vermememeye bazen 5 dk bazen 30 dk uyuyup uyanmaya basladi asla uykuya geri dönmüyor ve uykusunu alamadigi icin gunduz uykulari en fazla 2 saat oluyor gece de bozulmaya dalamamaya basladi neler okudum arastirdim ama bulamiyorum.
G
Gülsen Ç. A. ..
22 Temmuz 2025 11:50
Merhaba Fatma hanım benim oğlum 11 aylık geceleri sürekli uyanıyor asla kesintisiz bir uykusu yok ne yapacağımı bilmiyorum gerçekten çok yoruldum lütfen bana yardımcı olun
Fatma U.
Uzman Psikolog
23 Temmuz 2025 07:14
Gülsen Çil Akkuş; Merhaba, oğlunuzun uyku düzeni önceden de sürekli geceleri uyanma şeklinde miydi ? Öyle değil ise oğlunuzun geceleri sık sık uyanması, bu yaşta oldukça sık karşılaşılan bir durumdur ve genellikle "uyku gerilemeleri" olarak adlandırılan gelişimsel dönemlerle ilişkilidir. Bebekler bu aylarda emekleme, yürüme gibi yeni motor beceriler kazanma, ayrılık kaygısı yaşama veya diş çıkarma gibi önemli gelişimsel adımlardan geçerler. Bu süreçler, uyku düzenlerini bozarak gece uyanmalarına yol açabilir. Bu geçici dönemi atlatmak için tutarlı bir uyku rutini oluşturmak, uyku ortamını düzenlemek ve bebeğinizin kendi kendine uykuya dalma becerisini desteklemek önemlidir. Eğer endişeleriniz devam ederse veya durum sizi çok fazla yorarsa, bir çocuk doktoruna danışmanız faydalı olacaktır.
Fatma U.
Uzman Psikolog
23 Temmuz 2025 07:25
Hülya Nur İnce ; 5 aylık bebeğinizin uyku düzenindeki bozulma ve kısalan gündüz uykuları, yaygın bir durum olan 4 aylık uyku gerilemesinin işaretleridir. Bu dönemde bebeğin uyku yapısı olgunlaşır ve çevresel farkındalığı artar, bu da uykuya dalma ve kesintisiz uyuma konusunda zorluklara yol açar. Daha önce etkili olan rutinleriniz yetersiz kalabilir.
Ş
Şevval A.
23 Temmuz 2025 07:29
Merhabalar Fatma hanım benim bebeğim de 5,5 aylık 2 aylık olduğundan beri uyku rutinimiz var kış döneminde 7 gibi şuan da da 7.30-8.30 gibi gece uykusuna geçiş yapıyoruz fakat kucakta gezerek uyuyor . Gündüz uykularında 10 dakika gezdirdikten sonra beşiğine koyuyorum uyuyor önceden beşiğe koyduğum gibi uyanıyordu artık beşikte güvenli alan oluşturmayı başardık şimdi ki hedefim kucakta mayıştırıp tam uyumadan beşiğe bırakmak bu konuda nasıl bir öneriniz olabilir bana ? Birde gece beslenmesi 1 aydır yok uyanmıyor bende uyandırmıyorum . Fakat kaçta uyursa uyusun sabah 5 de uyanıyor . Hava aydınlanmamış ve ortam sıcaklığı da normalken sebebi ne olabilir gece beslenmesi eklemeli miyim bu iki konuda öneriniz var mı
Fatma U.
Uzman Psikolog
23 Temmuz 2025 07:58
Şevval Akgüneş; 5.5 aylık bir bebek için uyku rutinleri oluşturmak oldukça önemlidir. Kucakta uyutup beşiğe geçirme alışkanlığı, "uyku birliği" olarak adlandırılır ve bebeğinizin uykuya dalış sinyallerini kucağınızla ilişkilendirmesine neden olabilir. Bu birliği beşiğe taşıma hedefiniz oldukça doğru bir adımdır; "uykulu ama uyanık" bırakma prensibi, bebeğinizin kendi kendine uykuya dalma becerisini geliştirmesine yardımcı olacaktır.
Sabah 5 gibi erken uyanmalar, bu yaş grubunda sıkça görülebilir ve genellikle çevresel faktörler (erken gün ışığı, sıcaklık değişimleri) veya hafif bir açlık hissi ile ilişkili olabilir. Ortamın tamamen karanlık ve ideal sıcaklıkta olmasını sağlamak bu durumu iyileştirebilir. Gece beslenmesi konusunda ise, bebeğinizin kilo alımı ve genel gelişimi normalse ve doktorunuz aksini önermediyse, bu yaştaki bazı bebekler gece beslenmesiz kalabilir. Ancak 5'teki uyanmanın açlıkla ilişkili olup olmadığını gözlemlemek için, kısa süreliğine tekrar bir gece beslenmesi deneyebilir ve uyanma saatinde değişiklik olup olmadığını gözlemleyebilirsiniz. Tutarlı olmak, bebeğinizin yeni alışkanlıkları benimsemesi için anahtardır.
Sabah 5 gibi erken uyanmalar, bu yaş grubunda sıkça görülebilir ve genellikle çevresel faktörler (erken gün ışığı, sıcaklık değişimleri) veya hafif bir açlık hissi ile ilişkili olabilir. Ortamın tamamen karanlık ve ideal sıcaklıkta olmasını sağlamak bu durumu iyileştirebilir. Gece beslenmesi konusunda ise, bebeğinizin kilo alımı ve genel gelişimi normalse ve doktorunuz aksini önermediyse, bu yaştaki bazı bebekler gece beslenmesiz kalabilir. Ancak 5'teki uyanmanın açlıkla ilişkili olup olmadığını gözlemlemek için, kısa süreliğine tekrar bir gece beslenmesi deneyebilir ve uyanma saatinde değişiklik olup olmadığını gözlemleyebilirsiniz. Tutarlı olmak, bebeğinizin yeni alışkanlıkları benimsemesi için anahtardır.
K
Kübra K.
23 Temmuz 2025 08:16
3 buçuk aylık oğlum doğduğundan beri gündüz uykusunda 2 saati görmüşlüğüm yok uyutmak için de her seferinde en az 30 dk uğraşıyorum. 3.aya girdiğimizden beri 25-30 dk gündüz uykuları. Geri asla uyutamıyorum.Gece ise her saat başı uyanıyor. Akşam 21.00 da uykuya geçmiş oluyor sabah 6.30 da uyanıyor. Desteksiz büyütüyorum tükendim artık. Herşeyine dikkat ediyorum uyku penceresi, ortamı, sıcaklığı, beslenmesi, alt temizliği rahat etsin de uyusun diye herşeyi yapıyorum uyku öncesi. Evde çıt çıkmıyor o uyurken. Kendime ait yarım saatim bile yok tükendim artık daha ne yapmam gerekiyor?
(Kucakta uyuyor daha sonra yatağına geçiyor)
(Kucakta uyuyor daha sonra yatağına geçiyor)
S
Sümeyye S.
23 Temmuz 2025 08:40
Fatma Hanım, merhaba. Öncelikle bilgilendirmeleriniz için çok teşekkür ederiz. Bizim de 5 ay 25 günlük bir bebeğimiz var. Herhangi bir sağlık problemi yok. Oldukça hareketli, meraklı, duyusal olarak hassas bir bebek. Yaklaşık son 2 haftadır uyku/uyanıklık süreleri değişti. Emzirme sırasında memede uyuyor. Açıkçası bir uyku rutinimiz var diyemem ama bebeğimiz doğmadan önce akşam saatlerine doğru loş ışık, sessiz ortam vs. uyguluyorduk, bebeğimizle de devam ediyoruz. Bu 2 haftaya kadar neredeyse aynı saatlerde gündüz uykusu uyuyordu ve aynı saatlerde de gece uykusuna geçiyordu. Uyku sinyallerini aldığım zaman uyumasına destek oluyordum fakat 2 haftadır uyku sinyallerine rağmen uyanıklık süresi neredeyse 4 saatleri buluyor. Şöyle bir şey yaşıyoruz uyku sinyallerini görüyorum, uyku için ortam hazırlıyorum emziriyorum daha emerken yüzüstü dönüp emeklemeye çalışıyor, o şekilde salınıyor ve mızmılanıyor. İlk hafta ortamı hiç değiştirmeden devam etmeye çalıştıkça direndi. Daha sonra aynı şekilde olduğunda kucağıma aldım oda değiştirdim, evin içinde yürüyüş yaptım sakinleşince tekrar yatağa getirdim vs. bu hafta 2 defa apartmanımızın bahçesinde salıncakta kucağımda uyuyakaldı, 2 defa da evin içinde yürürken kucağımda. 26. Haftanın gelişimsel sıçramasıyla ilgili bir şeyler okudum. Doktorumuz bu haftalarda normal olduğunu söyledi. Umuyorum bu süreçte yanlış bir şey yapmıyorumdur. Şuan tamamen süreleri o yönetiyor. Bu konuyla ilgili bilgilendirirseniz memnun olurum, teşekkürler.
Fatma U.
Uzman Psikolog
23 Temmuz 2025 12:26
Kübra Karaca ; 3.5 aylık bir bebekle bu kadar yoğun bir uyku mücadelesi vermek, hele ki desteksizken, gerçekten yıpratıcı olabilir. Tükenmiş hissetmeniz çok doğal. Bebeğinizin gündüz ve gece uyanıklıkları, bu yaşta sıklıkla görülen gelişimsel sıçramalar ve uyku döngülerinin kısalığıyla ilişkili olabilir. Kucakta uyutup yatağına geçirme alışkanlığı, bebeğinizin uykuya dalmak için size bağımlı hale gelmesine neden olabilir; bu da gece uyanmalarında kendi başına tekrar uykuya dönememesine yol açar. Öncelikle kendi ihtiyaçlarınıza zaman ayırmanın önemini unutmayın. Uyku ortamı ve rutinlerinizdeki tutarlılığı sürdürürken, bebeğinizi yatağına "uykulu ama uyanık" şekilde bırakmayı deneyerek yavaşça kendi kendine uykuya dalma becerisini destekleyebilirsiniz. Süreç zorlayıcı olsa da sabrınızı korumanızı tavsiye ederim.
Fatma U.
Uzman Psikolog
23 Temmuz 2025 12:28
Sümeyye Saygılı; Rica ederim
Bebeğinizin 5 buçuk aylık dönemde yaşadığı uyku/uyanıklık sürelerindeki değişiklikler ve artan direnç, oldukça beklendik durumlardır. Bu aylar, bebeklerin bilişsel ve motor becerilerinde (dönme, emeklemeye çalışma gibi) hızlı bir ilerleme kaydettiği, çevreyi daha aktif keşfetmeye başladığı "gelişimsel sıçramaların" zirve yaptığı dönemlerdir. Bebeğinizin hareketli ve meraklı mizacı da bu keşif arzusunu pekiştirebilir, bu da uyku sinyallerini görmenize rağmen uykuya dalmakta zorlanmasına neden olur. Memede uykuya dalma gibi alışkanlıklar bu dönemlerde daha belirgin hale gelebilir. Süreçleri tamamen bebeğinizin yönettiğini hissetmeniz normaldir; bu, onun artan bireyselleşme çabasının bir yansımasıdır. Sabırlı olmak, tutarlı bir uyku ortamı sunmaya devam etmek ve esneklik göstermek, bu dönemi yönetmede size yardımcı olacaktır.
Bebeğinizin 5 buçuk aylık dönemde yaşadığı uyku/uyanıklık sürelerindeki değişiklikler ve artan direnç, oldukça beklendik durumlardır. Bu aylar, bebeklerin bilişsel ve motor becerilerinde (dönme, emeklemeye çalışma gibi) hızlı bir ilerleme kaydettiği, çevreyi daha aktif keşfetmeye başladığı "gelişimsel sıçramaların" zirve yaptığı dönemlerdir. Bebeğinizin hareketli ve meraklı mizacı da bu keşif arzusunu pekiştirebilir, bu da uyku sinyallerini görmenize rağmen uykuya dalmakta zorlanmasına neden olur. Memede uykuya dalma gibi alışkanlıklar bu dönemlerde daha belirgin hale gelebilir. Süreçleri tamamen bebeğinizin yönettiğini hissetmeniz normaldir; bu, onun artan bireyselleşme çabasının bir yansımasıdır. Sabırlı olmak, tutarlı bir uyku ortamı sunmaya devam etmek ve esneklik göstermek, bu dönemi yönetmede size yardımcı olacaktır.
R
Rabia G.
27 Temmuz 2025 16:51
Fatma Hocam bebeğim 6 aylık ve gündüz uykuları kısa en az 20 dk en fazla nadir olmakla birlikte bir saat ve uyandığında uykusunu almamış oluyor farkediyorum uyanında tekrar döndüysem uykuya sanki başa sarar gibi oluyor yine alamıyor ve bu beni üzüyor. Kucakta uyutma,sallama, emzirme tek tek denedim uykuya geciş yaparken aynı sonuç :(
Fatma U.
Uzman Psikolog
28 Temmuz 2025 07:34
Rabia Gezgin; 6 aylık bebeğinizin gündüz uykularının sürekli kısa sürmesi (20 dk. ile 1 saat arası), uyandığında dinlenmemiş hissetmesi ve kucakta uyutma, sallama, emzirme gibi yöntemlere rağmen uykuya geçişte zorlanması, bebeğinizin uyku döngüleri arasında geçiş yapmakta güçlük çektiğini ve muhtemelen yetersiz uyku aldığını göstermektedir. Bu durum, sizi doğal olarak üzmektedir. Bu zorlayıcı durumu aşmak için şunları uygulamanız fayda sağlayacaktır; Öncelikle, bebeğinizin gündüz uykuları için tutarlı bir ortam (karanlık, sessiz, serin) sağlamaya özen gösterin. Bebeğinizi yorgunluk sinyallerini fark ettiğinizde, henüz tam uykuya dalmadan yatağına nazikçe bırakarak kendi kendine uykuya geçişine fırsat tanıyın. Kucakta uyutma veya emzirme gibi uyku dernekleşmelerini kademeli olarak azaltarak, bebeğinizin dış desteğe bağımlı olmadan uyumayı öğrenmesine destek olun. Kısa uykudan sonra bebeğinizi hemen kaldırmak yerine, ona birkaç dakika daha kendi kendine uykuya dalması için fırsat tanıyın. Bu süreç sabır ve tutarlılık gerektirecektir.