Bebeğim Yemeklerle ve İçeceklerle Oynamak İstiyor
83 görüntüleme
N
Nezaket O.
9 Aralık 2025 10:33
Beneğim 19 aylık arada yemeklerini kendisi yemesine izin veriyoruz bazen yediği yiyecekleri elleriyle sıkarak oynamak istiyor ya da bardaktan su içerken bi anda suyu yere döküp oynamaya çalışıyor yemeklerle içecekleri birleştirmek istiyor ama yemeği yemeden yapıyor bunları nasıl durdurabilirim ya da bu bi süreç mi geçici mi ?

İlsu O. K.
9 Aralık 2025 12:15
Merhaba; ek gıda geçiş döneminde bebeğinizin besinleri eliyle keşfetmesine izin vermiş miydiniz? Genelde tadım dönemi ve devam eden 20 aya kadar bebekler besinleri elleri ile keşfetmek isterler.
N
Nezaket O.
9 Aralık 2025 12:16
Yani çorba vs dışında genelde evet

İlsu O. K.
9 Aralık 2025 12:27
Harika 🙂 Yemek yemeği öğrenme süreci uzun bir süreç bu dönemde de besin keşifleri,besinin dokusuna hassasiyet,yemek istememe,oyun ya da yere atma problemleri görülebilir aslında normal. Bebeğinizin iştahı iyise biraz zaman verin.
Bu davranışı gösterme sebebi aç olmayabilir bu da ilgi göstermemesine yere atmasına karıştırmasına mıncıklamasına sebep olabilir - yiyecekler uygun olmayabilir besini eliyle kavrayamamaları - görüntüsü çekici gelmemiş olabilir bu da yemek yerine oyun oynamaya dönmesine sebep olabilir - Sıkılıyor olabilir çünkü büyüdükçe keşfettikçe yemek yemek biraz sıkıcı gelmeye başlıyor bebişlere - yine oyun oynamak için olabilir karışınca ne olacak sıkınca nasıl olacak atınca ne kadar uzağa gidecek ses çıkacak mı gibi - tepki çekmeye çalışıyor olabilir siz o sırada başka bir şeyle ilgileniyorsanız vereceğiniz ifade söz jestleri görmek için yapıyor olabilir.
Yine de ben bir anneyim uzman değilim tabi ☺🌸
Bu davranışı gösterme sebebi aç olmayabilir bu da ilgi göstermemesine yere atmasına karıştırmasına mıncıklamasına sebep olabilir - yiyecekler uygun olmayabilir besini eliyle kavrayamamaları - görüntüsü çekici gelmemiş olabilir bu da yemek yerine oyun oynamaya dönmesine sebep olabilir - Sıkılıyor olabilir çünkü büyüdükçe keşfettikçe yemek yemek biraz sıkıcı gelmeye başlıyor bebişlere - yine oyun oynamak için olabilir karışınca ne olacak sıkınca nasıl olacak atınca ne kadar uzağa gidecek ses çıkacak mı gibi - tepki çekmeye çalışıyor olabilir siz o sırada başka bir şeyle ilgileniyorsanız vereceğiniz ifade söz jestleri görmek için yapıyor olabilir.
Yine de ben bir anneyim uzman değilim tabi ☺🌸
N
Nezaket O.
9 Aralık 2025 12:30
Anladım teşekkür ederim cevabınız için umarım geçici süre için geçerlidir çok iştahlı bi bebek olmadı hiç ama dediğiniz gibi olabilir sizce durumu nasıl yönlendirmeliyim yani bazen bilerek bunu yaptığını düşünüyorum çünkü

İlsu O. K.
9 Aralık 2025 12:35
Çözüm olabilir mi ya da size yardımcı olur mu bilmiyorum belki deniyorsunuzda bunları ama aklıma gelen 🙏🏻
Sakin kalmaya çalışın, tepki verdikçe daha çok yapmak isteyebilir mama sandalyesine yiyeceğin tamamını koymayın çok fazla yiyecek konulması daha fazla atma karıştırma oynama isteği oluşturabilir. Sabit kaldıkları zaman sıkılıyorlar genelde 15-20 dk geçmesin diyor uzmanlar beslenme süresinin. Atma-karıştırma-yapma gibi olumsuz cümler kurmamak bunun yerine yemekler atmak için ya da oynanmak için değiller onlara sofrada kalsın ve biz onları yiyelim gibi cümleler kurmak. Yiyecekleri masanın üzerine koyma oyunu oynayabilirsiniz ya da farklı kaplara ayrı ayrı koyma oyunları sınıflama gibi.
Sakin kalmaya çalışın, tepki verdikçe daha çok yapmak isteyebilir mama sandalyesine yiyeceğin tamamını koymayın çok fazla yiyecek konulması daha fazla atma karıştırma oynama isteği oluşturabilir. Sabit kaldıkları zaman sıkılıyorlar genelde 15-20 dk geçmesin diyor uzmanlar beslenme süresinin. Atma-karıştırma-yapma gibi olumsuz cümler kurmamak bunun yerine yemekler atmak için ya da oynanmak için değiller onlara sofrada kalsın ve biz onları yiyelim gibi cümleler kurmak. Yiyecekleri masanın üzerine koyma oyunu oynayabilirsiniz ya da farklı kaplara ayrı ayrı koyma oyunları sınıflama gibi.

İlsu O. K.
9 Aralık 2025 12:50
9 aylık oğlum biz sürecin çok başındayız ama bizimde benzer geçiyor. Bu ara kaşığını alıp sonra bakıyor yere gülüyor ya da tabağında iki ayrı besin varsa ikisini ayrı ayrı tutup elinde birleştirip pıfffff diye ses çıkarıyor. Su içirmek mümkün değil direk oyun oynuyor ☺ yani şimdi 9 aylık ay benim bebeğim hiç öyle şey yapmadı kaşığı,çatalı güzel tutuyordu falan diyende duydum ama bu biraz süreç bence her bebeğin öğrenme süresi,keşfetme heyecanı farklı oluyor. Elbette siz yine bir beslenme uzmanı ya da çocuk doktorunuza uygun davrana bilmek adına danışın ama bu merak etmeyin yani elbette öğrenecek ☺🌸 sadece çok zor anlıyorum bazen kendime kızıyorum keşfetmeyi verdeydide ben yedirseydim diye 🤦♀️