Bebeğim Bugün Ne Yesin?🍳🥑🍼
1938 görüntüleme

Cansu K. E.
Emzirme Danışmanı
1 Ağustos 2025 07:49
Merhaba Sevgili Anneler,
Ben Hemşire ve Emzirme Danışmanı Cansu, 6 yaşında ve 7 aylık iki oğlum var.
Ek gıda süreçlerini tecrübe etmiş bir anne olarak hepimizin aklındaki **‘ne yedirsem?’ ‘İştahsız neyi sever acaba’ ‘bugünde yemedi’** gibi tüm kaygı dolu cümleleri biliyorum ve sizi anlıyorum, bu başlığı biz annelerin yalnız olmadığını hissettirmek için açtım.
Burayı Babysfer’in tarif defteri gibi kullanalım, dileyen gün içinde verdiği bir öğünün tarifini yazabilir, dileyen fikir edinmek için kullanabilir.
Daha düzenli ve faydalı olabilmesi adına;
**Bebeğinizin kaç aylık olduğunu, varsa özel durumunu (alerji vb)** belirtip **tarifinizi açıklayıcı şekilde** yazmanızı rica ediyorum.
Dipnot olarak, lütfen paylaşılan tarifte size göre yanlış gördüğünüz bir uygulama varsa eğer yorum sahibi anne soru sormuyorsa fikir belirtip eleştiride bulunmayın, bu kaygıyı azaltmak yerine arttırır ve hoş olmayacaktır. Size uygun gelmeyen tarifleri geçebilirsiniz. Amacımız bağcıyı dövmek değil üzüm yemek 😊 o yüzden hiç bir anneyi incitmeyelim.
Sevgiler🥰
Gün içerisinde buraya tarifler ekleyeceğim🌸
Ben Hemşire ve Emzirme Danışmanı Cansu, 6 yaşında ve 7 aylık iki oğlum var.
Ek gıda süreçlerini tecrübe etmiş bir anne olarak hepimizin aklındaki **‘ne yedirsem?’ ‘İştahsız neyi sever acaba’ ‘bugünde yemedi’** gibi tüm kaygı dolu cümleleri biliyorum ve sizi anlıyorum, bu başlığı biz annelerin yalnız olmadığını hissettirmek için açtım.
Burayı Babysfer’in tarif defteri gibi kullanalım, dileyen gün içinde verdiği bir öğünün tarifini yazabilir, dileyen fikir edinmek için kullanabilir.
Daha düzenli ve faydalı olabilmesi adına;
**Bebeğinizin kaç aylık olduğunu, varsa özel durumunu (alerji vb)** belirtip **tarifinizi açıklayıcı şekilde** yazmanızı rica ediyorum.
Dipnot olarak, lütfen paylaşılan tarifte size göre yanlış gördüğünüz bir uygulama varsa eğer yorum sahibi anne soru sormuyorsa fikir belirtip eleştiride bulunmayın, bu kaygıyı azaltmak yerine arttırır ve hoş olmayacaktır. Size uygun gelmeyen tarifleri geçebilirsiniz. Amacımız bağcıyı dövmek değil üzüm yemek 😊 o yüzden hiç bir anneyi incitmeyelim.
Sevgiler🥰
Gün içerisinde buraya tarifler ekleyeceğim🌸

Cansu K. E.
Emzirme Danışmanı
1 Ağustos 2025 08:03
**HAVUÇLU YOĞURT ÇORBASI** 🥣
2 yemek kaşığı yoğurt 🥄
Yarım havuç 🥕
1 tutam semizotu 🌿
1 yemek kaşığı tam buğday unu
Yarım bardak ilikli kemik suyu 🦴
1,5 bardak su 💧
1 tatlı kaşığı tereyağ 🧈
Sebzeler yıkanır, havuç ince şekilde rendelenir. Semiz otu minik minik doğranır. Bir tencerede un ve tereyağ karıştırılır, sebzeler eklenip biraz karıştırdıktan sonra ilikli kemik suyu ve su eklenir kaynamaya başlayınca kaynayan suyundan alıp yoğurt ılıtılarak eklenir kesilmemesi için kaynayana kadar karıştırılır. Sebzeler pişince servis edilir.
**Tarif 7-8 ay aralığı ve alerjisi olmayan bebekler için uygundur**
2 yemek kaşığı yoğurt 🥄
Yarım havuç 🥕
1 tutam semizotu 🌿
1 yemek kaşığı tam buğday unu
Yarım bardak ilikli kemik suyu 🦴
1,5 bardak su 💧
1 tatlı kaşığı tereyağ 🧈
Sebzeler yıkanır, havuç ince şekilde rendelenir. Semiz otu minik minik doğranır. Bir tencerede un ve tereyağ karıştırılır, sebzeler eklenip biraz karıştırdıktan sonra ilikli kemik suyu ve su eklenir kaynamaya başlayınca kaynayan suyundan alıp yoğurt ılıtılarak eklenir kesilmemesi için kaynayana kadar karıştırılır. Sebzeler pişince servis edilir.
**Tarif 7-8 ay aralığı ve alerjisi olmayan bebekler için uygundur**
K
Kübranur ..
1 Ağustos 2025 08:04
Merhaba Cansu hanım 8 aylık oğlum doğru düzgün yemiyor üç öğüne de çıkamadık bir türlü sadece soğuk şeyleri seviyor özellikle demir ağırlıklı beslemek istiyorum çünkü et de sevmiyor teşekkür ederim 🙏🏼

Cansu K. E.
Emzirme Danışmanı
1 Ağustos 2025 08:10
Merhaba Kübranur Hanım, size fikir olması açısından;
🥣 Ispanaklı Tahinli Yoğurt Karışımı
2 YK yoğurt
1 YK haşlanmış ıspanak püresi
1 TK tahin
1 TK keçiboynuzu unu
1 TK yulaf unu (isteğe bağlı)
1-2 ÇK taze portakal/mandalina suyu
Tüm malzemeleri karıştırıp soğuk veya ılık servis edebilirsiniz. Tahin ve ıspanaktan alacağı demiri azıcık eklenilen portakal suyuyla en yüksek seviyede emilmesi sağlanabilir. Aklınıza ‘ama yoğurt emilimi düşürür’ diye takılmasın, ıspanak ve tahin güçlü demir kaynakları biz bunu c vitamini desteğiyle en üst verime çıkardığımızda yoğurtun etkisini minimuma indirebiliriz, soğuk şeyler seven bir bebeğin yoğurtu reddetmesi nadirdir bu nedenle yoğurt tercih ediyoruz. Sevgiler 💗
🥣 Ispanaklı Tahinli Yoğurt Karışımı
2 YK yoğurt
1 YK haşlanmış ıspanak püresi
1 TK tahin
1 TK keçiboynuzu unu
1 TK yulaf unu (isteğe bağlı)
1-2 ÇK taze portakal/mandalina suyu
Tüm malzemeleri karıştırıp soğuk veya ılık servis edebilirsiniz. Tahin ve ıspanaktan alacağı demiri azıcık eklenilen portakal suyuyla en yüksek seviyede emilmesi sağlanabilir. Aklınıza ‘ama yoğurt emilimi düşürür’ diye takılmasın, ıspanak ve tahin güçlü demir kaynakları biz bunu c vitamini desteğiyle en üst verime çıkardığımızda yoğurtun etkisini minimuma indirebiliriz, soğuk şeyler seven bir bebeğin yoğurtu reddetmesi nadirdir bu nedenle yoğurt tercih ediyoruz. Sevgiler 💗

Semanur P. ..
1 Ağustos 2025 08:30
Merhabalar alerjisi den dolayı ek gıdaya 7,5 aylıkken başladık yemek istemiyor ağzını açmıyor acab bu süreç böyle mi devam edicek yoksa yeni baskadik diye alışma sürecinden mi geçiyoruz süt ürünlerine ve yumurtaya alerjisi var bebeğimin günde kaç öğün yedirmeliyim ve porsiyon ne kadar olmalı lütfen yardımcı olur musunuz
G
Gizem A.
1 Ağustos 2025 08:36
Merhabalar, yedinci dolmak uzere unlar ve tahillardan hangisini tüketebilir bebeğim. Ornegin mısır unlu bebek kuymak, tam bugday unlu pankek tuketmesi doğru olur mu

Nazlıcan V.
1 Ağustos 2025 08:52
Merhaba benim bebeğim 8 aylık hiçbirşey yediremiyorum ne yapmalıyım sadece anne sütü alıyor . Çok nadiren bir iki kaşık emiyor salatalık veriyorum bazen koparıyor sonra tükürüyor bazen iki kaşık çorba içiyor ama çok zorla oda ağzını kütlüyor ne yapacağım

Cansu K. E.
Emzirme Danışmanı
1 Ağustos 2025 09:01
Merhaba Semanur Hanım öncelikle yeni başladığınız için süreç hızlı değil, kaç ayında başlanırsa başlansın 9.aya kadar tadım dönemi yani aldığı miktarla doyum hedefimiz yok. Bu yüzden endişelenmeyin, kilit nokta şu ısrarda etmeyin halihazırda özel bir durum söz konusu olduğu için yapılan ısrarla besin reddine kalıcı neden olunabilir. Günde iki öğün maksimum 6 tatlı kaşığı verebilirsiniz minimum miktarı bebeğiniz belirleyecek 1 kaşık yediyse o bir kaşığıda öğün sayıp geçeceğiz ısrar veya kaygı yok. Süreci onun yönetimine bırakın, besinlere dokunmasına denemesine tükürmesine gerekirse dakikalarca incelemesine izin verin.

Cansu K. E.
Emzirme Danışmanı
1 Ağustos 2025 09:04
Merhaba Gizem hanım anladığım kadarıyla 7aylık olmak üzere yani 6-7.aydasınız. Bebek kuymak vb için biraz erken olabilir, henüz alışma zamanında olduğu için sindirim yükü hafif şeyleri tercih etmeye çalışın. Pankek 7-8 ay arasında olabilir, bu dönemde ikili üçlü sebze meyve karışımları belki azıcık kıvam vermek için organik unlar (karabuğday unu, keçiboynuzu unu, siyez unu vb) kullanabilirsiniz. Yoğun tatlara hızlı giriş yapmanız kabızlığa neden olabilir.

Cansu K. E.
Emzirme Danışmanı
1 Ağustos 2025 09:08
Merhaba Nazlıcan hanım, muhtemelen anne sütüyle çok güzel doyuyor ve fazlasına ihtiyaç duymuyor. Öğün saatlerini düzenleyip besinleri farklı şekillerde verebilirsiniz. Onun yemesine izin verebilirsiniz. Bazı bebekle kaşık değil elle parça parça beslenmek bile isteyebilir, buda anlaşılmazsa uyum sorunları olabilir. Asla ısrar etmeyin, kalıcı bir redde neden olmayın. Masa onun zorlandığı stres kaynağı değil eğlenceli bir alan olsun, mümkünse tüm öğünlerinizde masaya katılsın, kendi yemesede izlesin. Bazen siz yerken ona bakarak iştahla yiyip merak uyandırmaya çalışabilirsiniz, unutmayın 9.aya kadar doyum hedefimiz yok.
Ş
Şeyda N. C. ..
1 Ağustos 2025 09:56
Merhaba Cansu hanım bebeğim 1 yaşında yemiyor agizindan cikariyor yada miydesi bulanıyor

Cansu K. E.
Emzirme Danışmanı
1 Ağustos 2025 09:59
Merhaba Şeyda Hanım 1 yaş bebek için ailenizdeki beslenme alışkanlıklarının, bebeğinizin karakterinin, sevdiği sevmediği tatları ve sizin neler sunduğunuzu detaylı bilmek değerlendirmek lazım. Eğer 9.ay kontrolünde değerlerinde bir eksiklik çıkmadıysa söylediğim diğer rutinlerinizi irdeleyip değişiklik yapmak gerekebilir.

Cansu K. E.
Emzirme Danışmanı
1 Ağustos 2025 10:03
**SEVGİLİ ANNELER SORUNLARINIZA CEVAP VERMEKTEN MUTLULUK DUYUYORUM, TARİF FİKİRLERİNE DAHA KOLAY ULAŞILABİLMESİ İÇİN LÜTFEN BU AMAÇLI YORUMLARA ÖZEN GÖSTERELİM. BEN ARA ARA BURAYA YENİ TARİFLER EKLEMEYE DEVAM EDECEĞİM ZAMAN BULDUKÇA, MERAKLA SİZLERDEN DE TARİFLER BEKLİYORUM.. SORULARINIZA BURADAN YANIT ALAMAZSANIZ LÜTFEN KUSURA BAKMAYIN, DİLERSENİZ PROFİLİMDEKİ İNSTAGRAM HESABIMDAN DA ULAŞABİLİRSİNİZ.**
B
Beyza B. ..
2 Ağustos 2025 22:34
Hocam merhaba
Bebeğim 9 aylık bu zamana kadar hiç kabızlık problemimiz olmamıştı bı sefer kabızlık problemi yaşadık 7 buçuk aylık olduğunda fitille atlattiktan bir süre sonra aradan bir hafta geçti ve kaka yapmadi gene geceleri de sürekli uyanıyordu ağlayarak gaz ve kabızlık diye tekrar fitil yaptım ama bebeğim kabız değilmiş yumuşak kıvamlı kaka yaptı az az sürekli 4 gün boyunca fitil yaptıktan sonra ama her kaka yaparken ağlıyordu zorlanıyordu kabız olmadığı halde bizde doktora getirdik bağırsak tembelliği olduğunu söyledi söylediklerinin hepsini birebir uyguladım zeytinyağı verdim bol su ve bağırsak çalıştırıcı şurup verdi sabah öğle akşam verdim dediği gibi kabak üzüm yumurta mercimek gibi bağırsak çalıştıran besinler ver dedi bunları da uyguladım ama oğlum sürekli bir saatte bir ikiniyor kızarıyor gaz ve kaka çıkarmaya çalışıyor çıkaramiyor ve ağlıyor geceleri sürekli uyaniyo sabaha kadar 4-5 kere uyanıyoruz çok yoruldum artık.. ne tavsiye edersiniz
Bebeğim 9 aylık bu zamana kadar hiç kabızlık problemimiz olmamıştı bı sefer kabızlık problemi yaşadık 7 buçuk aylık olduğunda fitille atlattiktan bir süre sonra aradan bir hafta geçti ve kaka yapmadi gene geceleri de sürekli uyanıyordu ağlayarak gaz ve kabızlık diye tekrar fitil yaptım ama bebeğim kabız değilmiş yumuşak kıvamlı kaka yaptı az az sürekli 4 gün boyunca fitil yaptıktan sonra ama her kaka yaparken ağlıyordu zorlanıyordu kabız olmadığı halde bizde doktora getirdik bağırsak tembelliği olduğunu söyledi söylediklerinin hepsini birebir uyguladım zeytinyağı verdim bol su ve bağırsak çalıştırıcı şurup verdi sabah öğle akşam verdim dediği gibi kabak üzüm yumurta mercimek gibi bağırsak çalıştıran besinler ver dedi bunları da uyguladım ama oğlum sürekli bir saatte bir ikiniyor kızarıyor gaz ve kaka çıkarmaya çalışıyor çıkaramiyor ve ağlıyor geceleri sürekli uyaniyo sabaha kadar 4-5 kere uyanıyoruz çok yoruldum artık.. ne tavsiye edersiniz
A
Aslıhan K. ..
3 Ağustos 2025 06:24
Merhaba hocam oğlum 21 aylık emmeye çok düşkün ben önüne yemeğini hazırlayıp koyuyorum oyunlarla yemeğini yedirmeye çalışıyorum ama asla yemiyor tükürüyor ağzından çıkarıyor masadan kalkar kalkmaz meme meme demeye başlıyor. Yemek konusunda da çok seçici her şeyin tadına baktırmaya çalışıyorum balık asla yemiyor. Tek yediği şey et patates köfte tarhana ve yayla çorbası kahvaltı da krep . Bunların dışında iştahlı bir şey yediremedim çok kafama takılıyor ne yapmam lazım,ne tavsiye edersiniz ?

Cansu K. E.
Emzirme Danışmanı
3 Ağustos 2025 07:27
Merhaba Beyza Hanım dışkı yumuşak olmasına rağmen bu kadar zorlanması, kabızlıktan çok dışkılama refleksinde bir koordinasyon sorunu olabileceğini düşündürüyor. Fitilin sık kullanımı da bu refleksi baskılamış olabilir, fitili tamamen bırakıp, dışkılama pozisyonlarını destekleyip (dizlerini karnına çekme, bacak çevirme, karın masajı gibi), sabırla süreci yönetmek biraz rahatlatabilir. Özellikle ağladığı zamanlarda dikkatini dağıtmak da işe yarar.
Eğer 2 haftadan uzun süre düzelme olmuyorsa, çocuk gastroenterolojiden destek almak iyi olabilir. Kas koordinasyonu gecikmiş olabilir. Beslenmesi süreç vb detaylı değerlendirilir.
Eğer 2 haftadan uzun süre düzelme olmuyorsa, çocuk gastroenterolojiden destek almak iyi olabilir. Kas koordinasyonu gecikmiş olabilir. Beslenmesi süreç vb detaylı değerlendirilir.

Cansu K. E.
Emzirme Danışmanı
3 Ağustos 2025 07:30
Merhaba Aslıhan Hanım özellikle memeye düşkünlük iştahı baskılıyor ve yemeklere ilgisini azaltabiliyor. Seçici davranışlar arttıkça endişe verici olabilir ama bu dönemde sevdiği birkaç besine odaklanmak, baskısız bir ortam sağlamak ve meme düzenlemesini gözden geçirmek işe yarar. Süreci adım adım destekleyerek ilerlemek gerek, emzirme saatlerini öğünlere göre netleştirip, bir kaç gün o düzene uyarak davranış değişikliklerini gözlemleyebilirsiniz.

Cansu K. E.
Emzirme Danışmanı
3 Ağustos 2025 08:03
**YULAFLI MAMA**
**1 TK Yulaf** suda iyice pişirilir. İçerisine **1/2 elma rendesi, yarım ceviz rendesi, 1 ÇK hindistan cevizi yağı, tercihen 1 adet hurma veya 1 ÇK hurma özü** eklenir. Bebeğinize göre kıvamı için biraz anne sütü/formül mama ekleyebilirsiniz. Bu tarifi kahvaltıya uyarlamak için
Hurma yerine labne/lor vb eklenebilir.
**1 TK Yulaf** suda iyice pişirilir. İçerisine **1/2 elma rendesi, yarım ceviz rendesi, 1 ÇK hindistan cevizi yağı, tercihen 1 adet hurma veya 1 ÇK hurma özü** eklenir. Bebeğinize göre kıvamı için biraz anne sütü/formül mama ekleyebilirsiniz. Bu tarifi kahvaltıya uyarlamak için
Hurma yerine labne/lor vb eklenebilir.

Cansu K. E.
Emzirme Danışmanı
3 Ağustos 2025 08:07
**KARPUZLU PUDİNG**
**1 Su bardağı blenderdan çekilmiş ve süzgeç ile süzülmüş karpuz** a **1-2 Tatlı kaşığı irmik veya pirinç unu veya tam buğday unu** eklenerek kaynayıncaya kadar karıştırılarak pişirilir. (Un tercihi size kalmış 3 ü aynı anda değil siz tercih ettiğinizi ekleyebilirsiniz) Ocaktan aldıktan sonra **1 ÇK karadut pekmezi veya özü** eklenir biraz buzdolabında dinlendirilip servis edilebilir. Servis sırasında üzerine **ceviz rendesi veya hindistan cevizi** ekleyebilirsiniz.
**1 Su bardağı blenderdan çekilmiş ve süzgeç ile süzülmüş karpuz** a **1-2 Tatlı kaşığı irmik veya pirinç unu veya tam buğday unu** eklenerek kaynayıncaya kadar karıştırılarak pişirilir. (Un tercihi size kalmış 3 ü aynı anda değil siz tercih ettiğinizi ekleyebilirsiniz) Ocaktan aldıktan sonra **1 ÇK karadut pekmezi veya özü** eklenir biraz buzdolabında dinlendirilip servis edilebilir. Servis sırasında üzerine **ceviz rendesi veya hindistan cevizi** ekleyebilirsiniz.
K
Kübranur ..
3 Ağustos 2025 12:52
Cansu hanım merhaba bebeğim karpuzu çok seviyor kış için nasıl saklayabilirim acaba ve karpuzlu puding tarifinizde un olarak yulaf unu kullanabilir miyim

Cansu K. E.
Emzirme Danışmanı
3 Ağustos 2025 12:54
Kübranur Hanım dilediğiniz unu kullanabilirsiniz. Blenderdan geçirdiğiniz karpuzu küçük porsiyonlar halinde (anne sütü saklama poşetleri çok işe yarıyor) derin dondurucuya atabilirsiniz. Sonrasında buzu çözülünce pişirip tüketebilirsiniz.