Bebeğim 8 Aylık Oldu 👼 Ek Gıdada Sırada Ne Var?
379 görüntüleme

Esra Y.
Uzman Diyetisyen
13 Aralık 2025 10:23
Selam anneler ✨
7. ayı atlattınız … Sebze püreleri, meyveler, yoğurtlarla tanıştırdık derken sıra geldi 8. aya 🌿
Her bebek farklı, her evin dinamiği başka. O yüzden size genel bir çerçeve çizeceğim, siz de kendi minik gurmenize göre şekillendirirsiniz 💛
Bu ay neler eklenmeli?
• Tam yumurta (başlarda yarım porsiyon gibi düşünün; bir yumurtayla yapılan tarifler bu dönemde iyi gider)
• Tuzsuz, az yağlı pastörize peynir
• Yoğurt ve süt ürünleri biraz daha artırılabilir
• Ezilmiş ev yemekleri (kıymalı, sebzeli ve iyice pişmiş)
• Taneli geçiş: ezilmiş kuru baklagil, tahıl ezmeleri
• Pekmez ✅ (ama bal hala yasak 🍯❌)
Bir yandan da şunları gözden kaçırmayın🤗
• Sıvı alımı nasıl?
• Anne sütü/mama hala ana öğün mü?
• Ek gıdadan gelen enerji oranı ne kadar?
• Doymuş görünüyor ama huzursuzsa başka neler olabilir?
Benim yaklaşımım hep şu: “Kaç kaşık yesin?” gibi net ölçülerden çok, bebeğin ihtiyacına ve verdiğimiz öğünlerin yoğunluğuna bakmak. Alerji öyküsü, sindirim durumu ve keyfi hepsi önemli parçalar🌿
Sizin 8. ayda zorlandığınız şey neydi?
Yumurtayı nasıl verdiniz, ev yemeklerine geçiş kolay oldu mu?
Peynir-yoğurt dengesini nasıl ayarladınız?
7. ayı atlattınız … Sebze püreleri, meyveler, yoğurtlarla tanıştırdık derken sıra geldi 8. aya 🌿
Her bebek farklı, her evin dinamiği başka. O yüzden size genel bir çerçeve çizeceğim, siz de kendi minik gurmenize göre şekillendirirsiniz 💛
Bu ay neler eklenmeli?
• Tam yumurta (başlarda yarım porsiyon gibi düşünün; bir yumurtayla yapılan tarifler bu dönemde iyi gider)
• Tuzsuz, az yağlı pastörize peynir
• Yoğurt ve süt ürünleri biraz daha artırılabilir
• Ezilmiş ev yemekleri (kıymalı, sebzeli ve iyice pişmiş)
• Taneli geçiş: ezilmiş kuru baklagil, tahıl ezmeleri
• Pekmez ✅ (ama bal hala yasak 🍯❌)
Bir yandan da şunları gözden kaçırmayın🤗
• Sıvı alımı nasıl?
• Anne sütü/mama hala ana öğün mü?
• Ek gıdadan gelen enerji oranı ne kadar?
• Doymuş görünüyor ama huzursuzsa başka neler olabilir?
Benim yaklaşımım hep şu: “Kaç kaşık yesin?” gibi net ölçülerden çok, bebeğin ihtiyacına ve verdiğimiz öğünlerin yoğunluğuna bakmak. Alerji öyküsü, sindirim durumu ve keyfi hepsi önemli parçalar🌿
Sizin 8. ayda zorlandığınız şey neydi?
Yumurtayı nasıl verdiniz, ev yemeklerine geçiş kolay oldu mu?
Peynir-yoğurt dengesini nasıl ayarladınız?
N
Nurten
13 Aralık 2025 10:29
Esra Hanım yoğurt denedim ve poposu pişik olmuştu ara verip tekrar denedim veyüzünde kızarıklık oldu. Aynı şey labne peynirdede oldu ara verdim 7. Aya girdik 5. Aydan beri bu şekilde
N
Nurten
13 Aralık 2025 10:30
Bir de yoğurt ve peynirden alacağı besin değerlerini başka ne ile denkleyebilirim acaba
S
Sehrıban C.
13 Aralık 2025 12:07
Oglum tam 9 aylik yumurtanin beyazina alerjisi var. Kac kez denedim ama hala alerjisi var.

Esra Y.
Uzman Diyetisyen
14 Aralık 2025 20:56
@Nurten hanım, hrr bebek her besini tolere edemez . Sür ve ürünleri alerji yapıyorsa veya tepki veriyorsa ara vermelisiniz . Peki o zaman bu besinlerden gelen protein, kalsiyum, B12 gibi değerleri nasıl alırız diyorsanız bunun için bilgilendirici post paylaştım. Linki bırakıyorum incelersiniz💐. https://www.instagram.com/p/DOI4tdzgjYS/?igsh=NmJucGM2MTNkOXF2

Esra Y.
Uzman Diyetisyen
14 Aralık 2025 22:28
@Sehrıban Celık Yumurta beyazı alerjisi, sarıya göre daha geç tolere edilen bir proteindir ve bazı çocuklarda bu hassasiyet 5 yaşına kadar devam edebilir. Alerjlj reaksiyon belirtileri tamamen geçmeden yeni bir deneme kesinlikle yapmayin. Deneme yaparken yumurtayı küçük miktarlarla başlayın ve 2–3 gün gözlem süresi bırakin belirti görürseniz tekrar ara verin
S
Sevgi S.
16 Aralık 2025 10:03
kaç öğün yapmalıyız 8. ayda

Esra Y.
Uzman Diyetisyen
16 Aralık 2025 12:33
@Sevgi Somuncu hanım bu konuyla ilgili detaylı bir rehber paylaşmıştım.
“Ek Gıdada Öğün Sıklığı ve Kıvam” başlıklı yazımı inceleyebilirsiniz ben sizi konunun altına etiketleyeceğim 🌿
“Ek Gıdada Öğün Sıklığı ve Kıvam” başlıklı yazımı inceleyebilirsiniz ben sizi konunun altına etiketleyeceğim 🌿
T
Tuğbada
17 Aralık 2025 20:12
9 aylık kızım markalara güvenip peynir alıp vermek içime sinmiyor , evde yoğurt yaparken peynirde yapıyorum ama onu da pek sevmedi

Esra Y.
Uzman Diyetisyen
18 Aralık 2025 06:15
@Tuğbada hanım, ev yapımı peynir harika bir seçenek. Ancak bazı bebekler sıfır tuzlu peyniri sevmeyebilir. Sevdiği yiyeceklere pankek, muffin gibi gibi ekleyebilirsiniz. İlk deneyimler olumsuzsa tüm peynir formlarına mesafe koyabilir. Bu yüzden eğer market peyniri tüketiyorsa içerik olarak sade pastörize ürünler tercih edilebilirsiniz. Yine de yemiyorsa, bir süre ara verip diğer kalsiyum kaynaklarıyla devam edebilirsinşz 🌿
B
Buket B. ..
18 Aralık 2025 10:43
Merhaba bebeğim 10 ay 28 günlük yumurtayı sarısı ve beyazı olarak9. Ayda vermeye başladım ama bu iki gündür yüzünde döküntüler başladı beyazını kestim hafifledi gibi nedeni yumurta olabilir mi
V
Vakkas D.
19 Aralık 2025 11:34
Merhabalar , bebeğim 8. Ayında yumurta yedikten bir saat sonra kusmaya başladı (5-6 defa kustu)Testler yapıldı negatif çıktı yumurtaya alerjisi yokmuş pratikte var ama . Doktor yumurtayı bir süre daha vermememiz gerektiğini söyledi . Aynı sorunu yaşayan oldu mu. Süreciniz nasıl gidiyor.

Esra Y.
Uzman Diyetisyen
19 Aralık 2025 12:29
@Buket Boyacı Beyazı kestikten sonra döküntülerin hafiflemesi bu bağlantıyı güçlendiriyor. Ancak kesin tanı için mutlaka hekim takibiyle ilerlemek gerekir. Döküntüler hafifledikten sonra çok iyi pişmiş yumurta sarısını vermeye çalışın. Yumurta beyazı içinse 1-1,5 ay kadar beklemenizi öneririm 🍀

Esra Y.
Uzman Diyetisyen
19 Aralık 2025 12:56
@Vakkas Doğru Yumurtaya başladıktan 1 saat içinde tekrarlayan kusmalar yaşanması hassasiyet/ intoleransı düşündürüyor. Bu durum testlerde negatif sonuç verir. Doktorunuzun önerdiği gibi, şu an için yumurtaya ara verilmesi doğru 🍀