Bebeğim 7. Ayına Girdi, Hangi Besinleri Vermeliyim?

508 görüntüleme
Esra Y.

Esra Y.

Uzman Diyetisyen

11 Aralık 2025 14:36
Merhaba anneler 🤗
Miniğimiz 7. ayına girdi ve artık yavaş yavaş yeni lezzetlere yer açıyoruz 🍲
Bu dönemde bebeklerin hem oral gelişimi hem de nöromotor becerileri hızla gelişiyor. Peki bu ay neler menümüze eklenebilir?

✅ 7. Ayda Verilebilecek Besinler:
• Anne sütü hala ana besin ‼️
• Tam yumurta sarısı (alerji açısından dikkatli başlanmalı)
• Yoğurt
• Meyve ve sebze püreleri
• Et, tavuk, balık eti (iyice haşlanmış, ezilmiş şekilde)
• Sebze çorbaları
• Bitkisel yağlar (zeytinyağı gibi)
• Pekmez (tatlandırıcı olarak)
• Pirinç, pirinç unu, sütlü mamalar
• Bisküvi (mümkünse katkısız ev yapımı veya temiz içerikli)

📌 Besinleri tek tek ve azar azar verip 3 gün boyunca izlemek önemli. Böylece olası alerji tepkilerini daha net fark edebiliriz.

‼️Dikkat Edilmesi Gerekenler:

• Dilin geriye uzatma, çiğneme gibi hareketleri yeni gelişmeye başlar
• Katı pütürlü gıdalarda bebeğin kusması normal olabilir — kıvam yumuşak tutulmalı
• Oturmayı öğrenmesiyle birlikte mama sandalyesi kullanımı desteklenebilir
• Zamanla çeşitlilik artacak ama bu ayda basit ve tek içerikli gıdalar önerilir

💬 Sizin 7. ayda en sevilen tarifleriniz neler oldu?

• Etli sebze püresi mi daha çok sevildi yoksa yoğurt-meyve karışımları mı?
• Kahvaltılara yumurta ne zaman eklediniz?
• Pütür konusunda nasıl geçti süreç?

Yorumlara bekliyorum 🥄
S

Seher S.

11 Aralık 2025 14:39
Merhaba iki gün yoğur verdim bugün hafif pişik olmuş gibi bugün ara verdim doğru m u yaptım acaba aravermekle yoksa illa üç gün ard arda mı ilerlemek lazım
Burcu K.

Burcu K.

11 Aralık 2025 14:39
Malesef on gün sonra 7 aylık oluyoruz ama hala ağzını açmayıp beni üzüyor ne yapsam Ne şekilde versem ağzını kapatıyor ve istemiyor
H

Hülya A. ..

11 Aralık 2025 14:43
7 buçuk aylık çeşit bulmakta zorlanıyorum. Çok şükür alerjik bir durum yaşamadık. Pütürlü dahil ne versem yiyor şuan. Farklı tarifler paylaşırsanız çok güzel olur.:)
K

Kübra Y.

11 Aralık 2025 15:48
Merhaba ek gıdaya henüz başlamadık.
4ay 13günlük anne sütüyle besleniyor bebeğim. Acaba nasıl bir yol izlemeliyim şimdiden araştırıyorum.3 gün kuralını uygulamalı mıyım yardımcı olur musunuz
T

Tuğba B. ..

11 Aralık 2025 16:27
İlk başta beni zorladı ne versem tükürüyordu alıştı şükür.yumurtayı sade sevmedi pankek yapıyorum yada irmik ilepişirip içine muz avakoda labne ekliyorum bu karışımı sevdi.
Esra Y.

Esra Y.

Uzman Diyetisyen

11 Aralık 2025 16:55
@Seher S hanım merhaba, üst üste verip ardından pişik benzeri bir reaksiyon fark ettiğinizde ara vermenizdoğrubir yaklaşım. 3 gün kuralının mantığı bu 🌿 ciltte kızarıklık, pişik, döküntü gibi bir belirti olduysa birkaç gün ara verip cildin toparlanmasına izin verin. Sonrasında yoğurdu yeniden 1-2 çay kaşığı kadar küçük bir miktarla başlayarak tekrar deneyin. Eğer yine benzer bir tablo oluşursa bir çocuk doktoruna ya da alerji uzmanına danışın 🤗
Esra Y.

Esra Y.

Uzman Diyetisyen

11 Aralık 2025 17:00
@Burcu Koral hanım, bebeğnizin ağız kapatma davranışları sizi üzsede, aslında bu durum oldukça yaygın ve çoğu zaman geçicidir. Bir kaşığa uzanmasına, mamasına dokunmasına, ağzına götürmesine fırsat tanıyın. Sofranın sizin ve bebeğiniz için keyiflice olumlu geçmesini sağlayın. Çünkü şu an asıl amaç beslenme alışkanlığı değil, besinle tanışma ve olumlu duygular kurmasını sağlamak için var 😇
Buse K. T.

Buse K. T.

11 Aralık 2025 17:08
@Esra Yerlikaya mama reddi yaşıyoruz biberon ve mama degişikligide yaptım basıl çözebiliriz acaba
Burcu

Burcu

11 Aralık 2025 17:16
7,5 aylık tavuk ve balık eti hala vermedim artık verebilir miyim ıspanak, kereviz yiyebilir mi acaba
Esra Y.

Esra Y.

Uzman Diyetisyen

11 Aralık 2025 20:26
@Hülya Akhan hanım, bebeğinizin pütürlü besinleri tüketebilmesi harika 🤗 bu durumda menü çeşitliliği oluşturmak çok daha kolay. Tarif önerileri için yakında bir Instagram sayfası açacağım. Çünkü bu konuda çok sık soru alıyorum. bu yüzden ek gıdaya özel, pratik ve gelişim destekli tariflerin yer aldığı bir sayfa hazırlığı içerisindeyim. Şimdilik fikir vermesi için birkaç fikir vereyim. Sebzeli kinoa lapası, brokoli ve patatesli muffin, irmikli kıyma, muz+lor peynir+avokado ile ezme yapabilirsiniz 🤗
H

Hülya A. ..

11 Aralık 2025 20:34
Teşekkür ederim
Esra Y.

Esra Y.

Uzman Diyetisyen

11 Aralık 2025 20:52
@Kübra Yıldırım hanım şimdiden araştırmaya başlamanız çok kıymetli 💐 4 aylık bebeğin temel besini hala anne sütü. 6. Ayda ek gıdaya başlamak beslenme değil keşif, güven ve duyusal gelişiminedestek sağlamaktır. 3 gün kuralı yeni başlanan her besinin olası alerjik yan etkilerini veya besin intoleransını kolay tespit etmek için yapılan bir uygulama. Bu şekilde; döküntü, ishal, kabızlık, kusma gibi bir belirti olup olmadığını kolayca ayırt edebilirsiniz. Örn hasladığınız kabağı anne sütü ile pürüzsüz hale getirirsiniz. 3 Gün boyunca 1-2 çay kaşığı verip gözlemleyin. Bir belirti yoksa yoğurda geçebilirsiniz. Size önerim, bebeğiniz ilk tadım anında yüzünü ekşitirse 2. Kaşığı vermeyin 🤗
Yeter O. .

Yeter O. ..

11 Aralık 2025 21:01
Kızım tam6 aylık oldu bugün üç gündür bişeyler veriyordum süt ürünlerine karşı alerjisi var fırında sütlaç yaptım verdim rahatsız oldu gibi iki günde yoğurt çorbası yaptım verdim huysuzluk birazda kızarma vardi vücutta ne yapmalıyım ne vermeliyim bilmiyorum ki doktorumuza anlattım bugün sadece sebze buharda pişirmeli olarak ver bide meyve püresi ver süt ürünlerini verme dedi başka ne vereyim ki şaştım kaldım Esra hanım mama veriyorum bide iki dişi çıktı belki yeni dişi çıkıyor diye huysuzda olabilir bilmiyorum
Esra Y.

Esra Y.

Uzman Diyetisyen

12 Aralık 2025 05:40
@Tuğba Beyazgül hanım başlarda zorlanmanız normal. Tükürmesi duyusal uyum sürecini reddetme davranışıdır. Bu durumlarda ben de size pankek, muhallebi içerisinde sunmanızı önerirdim. Bu denge çok güzel olmuş 👏🍀
Esra Y.

Esra Y.

Uzman Diyetisyen

12 Aralık 2025 09:25
@Buse Kamile Tığlı hanım bebekler bazen mamanın tadını, kokusunu ya da dokusunu sevmeyebiliyor. Ya sa sizin onu emzirmeniz ona daha fazla güven veriyordur, bu da gayet doğal anlaşılır bir durum. Bebeğinizi enzirmiyorsanız, onu emzirme pozisyonunda beslemek aynı güven hissini sağlayabilir. Veya sadece o an tok olabilir, keyfi yerinde olmayabilir. Bebeğinizi bu daha önce yaşadığı bir rahatsızlığı o tatla bağdaştırmış olabilir. Her bebek farklı, dolayısıyla bur örnekler uzar gider… Bu yüzden de mamanın reddedilme sebebine göre bebeğe özel bir çözüm yolu bulmak en doğrusu olur 🌿🤗
Buse K. T.

Buse K. T.

12 Aralık 2025 09:31
@Esra Yerlikaya mama içmeyince ek gıda fazla vermek zorunda kalıyorum ama ek gıdada nasıl bir yok izlemeliyim hocam su miktarı falan çok tedirgin oluyorum kaç ögün yapmalıyım
Esra Y.

Esra Y.

Uzman Diyetisyen

12 Aralık 2025 11:39
@Burcu hanım etavuk balık ( mezgit, çupra, levrek )verebilirsiniz. Kereviz ise bazı bebeklerde acımsı tat gibi algılanabiliyor, o yüzden tek başına vermek yerine havuç, patates gibi güvenli sebzelerle birlikte pişirip vermek daha kolay kabul sağlar. Ispanak ise sık ve büyük porsiyonlarda sürekli verilmediği sürece arada kullanılabilir. Örnsebze çorbasına az miktar eklemek ya da ıspanaklı yumurta gibi tariflerle dönüşümlü kullanmak mümkün 🙏🏼
Esra Y.

Esra Y.

Uzman Diyetisyen

12 Aralık 2025 16:54
@Yeter Okatan fırında sütlaç hem içeriğinde süt , şeker, nişasta gibi ek bileşenler barındırması nedeniyle 6 aylık bir bebek için oldukça ağır bir tarif. 6 aylık bebeğin tel bileşenli, sindirimi kolay besinlerin verilmesi gerekli. Bu yüzden ev yapımı sade sebze püreleriyle başlamak en doğrusu. Süt ve süt ürünlerine karşı bir alerji tanısı aldıysanız, bu grubu tüm öğünlerden çıkarmak çok önemli. Bunun için instagramsayfamda bir rehber yayınladım göz atabilirsiniz . https://www.instagram.com/dytesrayerlikaya?igsh=cnlqd20xZHlmaDN3&utm_source=qr
Esra Y.

Esra Y.

Uzman Diyetisyen

12 Aralık 2025 17:04
@Buse Kamile Tığlı burada “şu kadar öğün, … kaşık ek gıda verseniz yeter” gibi düz bir cevap vermek yerine. enerji dengesi, sıvı alımı ve mama alımına göre bireysel bir yol çizmek daha doğru olur 🤗
Yeter O. .

Yeter O. ..

12 Aralık 2025 17:58
Esra hanım içine şeker katmadım sadece pekmez kattım iki kaşık peki ne zamana kadar yemeyecek yoğurt süt gibi ürünleri

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir