Alkş Baybay Gel Gel Yok
498 görüntüleme
N
Nazlı N.
21 Mayıs 2026 08:52
9 ay 21 günlük. Babıldama var. Babası işten gelince heyecanlanır onun kucağına gitmek ister ve babıldama şiddetli olur. Ba ba e de de de bazen meme diyor ağlarken annnnnn diyor. Sabahları yüzüme dokunuyor yine o sesleri çıkarıyor. Seslenince ilk seferde bakıyor sonra artık canı isterse bakıyor. Yabancıya asla gitmiyor ağlıyor hemen. Elime bir şey alıp onunla ses çıkartınca onu taklit ediyor ama alkış baybay yaptıramıyorum elinden yapmak için tutunca hemen ayağa kalkmak istiyor ağlıyor. Otizm endişem var babası ile oyun oynuyoruz bize katılmıyor izliyor. Parmağıyla obje göstermiyor ben gösterince bakıyor ama önce parmağımın ucuna bakıyor sonra ileriye bakıyor ya da hiç bakmıyor...
M
Mine Ş.
Premium Üye
21 Mayıs 2026 08:58
Gayet normal bir bebek gelişimi diye yorumluyorum şuan
N
Nazlı N.
21 Mayıs 2026 09:11
Yazmayı atlamışım. Evin içinde çok fazla yapmıyor ama apartman girişinde asansörde hep tavanı izliyor avizeye bakıyor. Işık yanmasa bile apartmana girer girmez hemen avizeye bakıyor. Bu instagram anneleri yüzünden paranoyak mı olduk bilmiyorum
M
Mine Ş.
Premium Üye
21 Mayıs 2026 09:32
Bebeğin bu aylarda çevreye olan ilgisi artıyor ışıklar sesler ilgisini çekiyor yanıp söndü ayırımı yapabiliyor. Dışarıda daha fazla zaman geçirin etrafı tanımasına müsade edin park vs çıktığınızda ağaçları felan göstererek anlatın telefon değil de fotoğraflar gösterim aaa baba nerde anne nerde bak buradaymış diyip gösterin daha sonra onun da göstermesini isteyin
M
Mine Ş.
Premium Üye
21 Mayıs 2026 09:36
Eğer çok emin olamıyorsanız doktorunuza veya bir çocuk gelişim uzmanından yardım alabilirsiniz. Elinize ilgisini çekecek bir oyuncak alın aşağı yukarı sağa sola hareket ettirip bebeğinizin takibini kontrol edin. Çıngırak gösterip sallayın sonra arkanızda sallayıp sese tepkisini kontrol edin. Eline nesne oyuncak verin tutuyor kavrıyor ve atıyor mu bakın. Bu dönem keşif dönemi her şeyi yere atıp ses çıkarmasını düşmesini izler sizin tepkinizi merak ederler. Her şeyden önce her bebeğin gelişim basamağı farklı ilerler. Otizm ileri düzey bir durum olmadığı sürece 6. Ay gibi erken bir süreçte teşhis edilmez. Bebeğiniz gayet ayına uygun davranıyor
M
Mine Ş.
Premium Üye
21 Mayıs 2026 09:39
Taklit yapabiliyor babıldama var diyorsunuz biz 9. Aya gireceğiz yeni yeni başladık mesela. Alkışı öğrendi ama sar sar sar makarayı şarkısını oyunlu hale getirdik yanında biz oynadık o da yeni yeni öğreniyor şarkıyı duyunca başlıyor. Baybay bizde de yok henüz. Seslenince ilk seferde bakmayabilir veya gösterdiğiniz şeye dönmeyebilir çünkü bebekler 8. Ay atağından sonra kendileri olmayı öğreniyor benliklerinin farkına varıyorlar

Burcu
21 Mayıs 2026 09:40
Benim bebeğimde dediklerinizi 1 yaşına yakın yapmaya başladı hala da canı isterse baybay yapar endişelenmeyin ama yine de içiniz rahat etsin doktora sorun
T
Tuğba B. ..
21 Mayıs 2026 09:56
Bunları 1 yaşına doğru yaptı alkış yapar baybay isterse arada . Işığı incelemesi çok nornal

Afranur K.
21 Mayıs 2026 09:59
Otizmi 18. Ay civarında iletişim eksikliği olduğunda tespit etmeye başlıyorlar. En net tespiti de iletişim eksikliği. Alkış/bay bay gibi öğrenilebilen eylemler ile konulmuyor.
Otizmli yiğenim gayet bu aktiviteleri yerine getiriyor, alkışı/bay bay ı var. Tekrarlayan hareket artık yapmıyor diyebilirim.
bundan dolayı 9 aylık bir bebekte bu var şu yok gibi tespitlere gitmeyin, çocuğunuzla eğlenin keyifli vakit geçirin. Babasını tanıyan, sizinle göz teması kuran bir bebeğiniz var bu aşama için tedirgin olmanızı gerektirecek bir durum değil.
Bi de bence 9 ay için erken olduğunu düşünüyorum parmakla bir eşya göstermek, bay bayı anlamlı kullanmak, alkışı anlamlı kullanmak gibi.
Otizmli yiğenim gayet bu aktiviteleri yerine getiriyor, alkışı/bay bay ı var. Tekrarlayan hareket artık yapmıyor diyebilirim.
bundan dolayı 9 aylık bir bebekte bu var şu yok gibi tespitlere gitmeyin, çocuğunuzla eğlenin keyifli vakit geçirin. Babasını tanıyan, sizinle göz teması kuran bir bebeğiniz var bu aşama için tedirgin olmanızı gerektirecek bir durum değil.
Bi de bence 9 ay için erken olduğunu düşünüyorum parmakla bir eşya göstermek, bay bayı anlamlı kullanmak, alkışı anlamlı kullanmak gibi.
N
Nazlı N.
21 Mayıs 2026 10:06
Yorumlarınız için teşekkür ederim. Eşimin köyüne sırf çocuğum için inanın haftada 4 kez gittiğim oluyor tv telefon zaten asla vermiyorum. Sürekli konuşuyorum . Kitaplarda hayvanları gösteriyorum. Köyde hep hayvanlarla iç içeyiz çiftlik var sürekli hayvanların yanına götürüyorum ağaçların içindeyiz her şeyi işaret ederek gösteriyorum. Nesne kartlarını ona söylediğim zaman takip ediyor halının altına koyduğumda onu almak için arıyor buluyor gibi şeyler...
R
Rana G.
21 Mayıs 2026 14:33
Nesne sürekliliği, gözle takip, göz teması, ortak dikkat ve taklit varsa korkmayın derim. Her bebek farklıdır. İlk çocuğum 4 aylıkken diş çıkardı ikincisi 7 aylık hala yok mesela. İlk çocuğum inanır mısınız 7 aylıkken alkış yapıyor 4 aylıkken öpücük atıyordu ikincisi bizi daha taklit edecek bsy yapmadı. Ben de korkuyorum anne olarak ama eğitimci yönüm ağır bastığında normal diyorum. Bir de otizm çok yönlü bir hastalık kimisi yıllarca tek kelime söylemez kimisi üstün zekalı olur. Elinizi uzattığınızda size uzanıyor mu mesela gelmeye çalışıyor mu? İsmi söylenince bakıyor mu? Siz konuşurken sizi dinlerken gözünüzün içine bakıyor mu? Anneyi babayı tanıyor mu? Siz odaya girip çıkınca takip ediyor mu? Sizleri, hayvanı ya da bir nesneyi sesi taklit ediyor mu? Bunlar varsa korkmayın
N
Nazlı N.
21 Mayıs 2026 14:43
Nesne sürekliliği, gözle takip, göz teması, ortak dikkat ve taklit varsa korkmayın derim. Her bebek farklıdır. İlk çocuğum 4 aylıkken diş çıkardı ikincisi 7 aylık hala yok mesela. İlk çocuğum inanır mısınız 7 aylıkken alkış yapıyor 4 aylıkken öpücük atıyordu ikincisi bizi daha taklit edecek bsy yapmadı. Ben de korkuyorum anne olarak ama eğitimci yönüm ağır bastığında normal diyorum. Bir de otizm çok yönlü bir hastalık kimisi yıllarca tek kelime söylemez kimisi üstün zekalı olur. Elinizi uzattığınızda size uzanıyor mu mesela gelmeye çalışıyor mu? İsmi söylenince bakıyor mu? Siz konuşurken sizi dinlerken gözünüzün içine bakıyor mu? Anneyi babayı tanıyor mu? Siz odaya girip çıkınca takip ediyor mu? Sizleri, hayvanı ya da bir nesneyi sesi taklit ediyor mu? Bunlar varsa korkmayın
R
Rana G.
21 Mayıs 2026 14:58
Bence normal çocuğunuz. Hepsini yapabilmesi mümkün değil zaten çoğu varsa yeterli. Mesela bahsettiğim ilk çocuğum ne kadar zeki gelmiştir belki size ama 3 yaşında konuşmaya başladı. Olabilir böyle şeyler çok korktuk biz de ama durum buydu. İsmine her seferinde bakmaz sıkılır. Dişi kaşınıyor muhtemelen ondan yemeye çalışıyor
N
Nazlı N.
22 Mayıs 2026 20:41
Bence normal çocuğunuz. Hepsini yapabilmesi mümkün değil zaten çoğu varsa yeterli. Mesela bahsettiğim ilk çocuğum ne kadar zeki gelmiştir belki size ama 3 yaşında konuşmaya başladı. Olabilir böyle şeyler çok korktuk biz de ama durum buydu. İsmine her seferinde bakmaz sıkılır. Dişi kaşınıyor muhtemelen ondan yemeye çalışıyor
R
Rana G.
22 Mayıs 2026 20:57
Sakin kalmaya çalışın hepimiz benzerlerini düşünüyoruz. 4 aylıkken şükrettim ama konuşmasını 3 yaşına kadar bekledim bu da çok zordu emin olun
Z
Züleyha a.
31 Mayıs 2026 17:57
Yazmayı atlamışım. Evin içinde çok fazla yapmıyor ama apartman girişinde asansörde hep tavanı izliyor avizeye bakıyor. Işık yanmasa bile apartmana girer girmez hemen avizeye bakıyor. Bu instagram anneleri yüzünden paranoyak mı olduk bilmiyorum
Yükleniyor...