Alerjik Egzama
82 görüntüleme
N
Nur Y. Ö.
19 Temmuz 2025 14:54
Oğlum 6 aylık, emiyor, katı gıdaya dün başladık. 2 ay önce egzamalar çıkmaya başladı. Yanağındaki sert ve pul puldu. Egzamalar giderek arttı, kaşındı. Doktor olabiliyor bazı bebeklerde, daha sonra geçer dedi. Egzama kremleri kullanmamı söyledi. Zaten kullanıyordum, ama etki etmiyorlardı. Alerjisi var mıdır acaba, süt ve yumurta tüketmesem mi dedim. Yo hayır tüketmeye devam edin dedi. Ama egzamalar gittikçe kötü olunca ben süt, süt ürünleri ve yumurta yemeyi bıraktım. Yaklaşık 1 aydır yemiyorum. Egzamaları %90 iyileşti, krem sürmeyince sadece beliriyorlar, sürünce sakinleşip neredeyse görünmüyorlar. İlk 3 aylık döneminde çok gürültülü kaka yapardı, kakası bazen çok mukuslu bazen yeşilimsi olurdu. Bir hafta öncesine kadar günde 3 kere kaka yapardı. Kakası hep sarı-yeşil arası ve sümüksü/mukuslu gibi olurdu. Bir haftadır kakası koyu hardal sarısı gibi ve pürüzsüz kıvamda, hiç sümüksü/mukuslu değil. Günde bir ya da 2 günde bir kaka yapıyor artık. Bugün de 6.ay kontrolüne gittik, böyle detaylı anlatamadım bile yaptıklarımı. Geçer dedi ve konu kapandı. Ben şimdi ne yapacağımı bilemiyorum. Ne kadar süre süt, süt ürünleri ve yumurta yemeyeyim? Ek gıdayı nasıl yapayım? Kafam çok karışık
T
Tuğba S.
19 Temmuz 2025 17:39
Merhaba, hem alerji doktorumuzun hemde kendi doktorumuzun bilgilerini size aktarmak isterim. Öncelikle içiniz rahat olsun tüm alerjiler en geç 2 yaşına kadar çocuklarda geçmiş oluyor. Eğer mukuslu kakaya ilave olarak kakasında kan görülmediyse ve kilo alımında bir sorun yoksa diyet önermiyorlar. Buradaki mantık bağırsakları bu ürünlerden uzun süre uzak bırakmamak, alışması için. Yönteme de bir nevi provokasyon diyorlar. Ancak ek gıda sürecinde sebze ile başlayıp birkaç meyve tadımı yaptırıp sonrasında bu ürünlere yönelmenizi tavsiye ederim. Benimde oğlum 8 aylık aynı yöntemle ilerledik. Derideki döküntüler ve egzamalardan yüksek oranda yumurta suçlu bulunuyor :( yoğurt tadımınıda 7. aya erteleyin isterseniz ve keçi sütüyle başlayın bence (sindirimi daha kolay)
N
Nur Y. Ö.
19 Temmuz 2025 17:57
Tuğba hanım, paylaştığınız bilgiler için çok teşekkür ederim. Dediğiniz yöntemi araştıracağım, duymamıştım daha önce. Ek gıdaya sebzeyle başladık, söylediğiniz gibi de devam etmeyi düşünüyordum. Egzamaları çok kaşındığı için bu ürünleri tüketmeyi bırakmıştım. Ne sürdüysem kaşıntısı geçmiyordu çünkü ve bacaklarını yara yaptı, yanağındaki egzamayı kanattı. Ama o ürünleri ben yemeyince gerçekten iyileşti. Böyle olunca yemeyeyim daha iyi diyorum napayım, başka çare bulamadım. Ama anlattıklarınız için tekrar teşekkür ediyorum.
M
Melike Y.
20 Temmuz 2025 07:43
Merhaba, benim bebeğimin de süt ürünlerine hafif yumurtaya şiddetli alerjisi vardı, ben süt ürünleri hariç hiç diyet yapmadım emzirirken ve ilk 3 ay gerçekten çok gazlı bir bebekti biz alerjisini anlayana kadar zaten atlattık o dönemi. 5 ve 16 aylıkken 2 kez yüzünde ağır egzama çıktı ilki kendiliğinden geçti ancak şuan 21 aylık ve hala geçmedi. Alerji testine götüreceğiz. Süt ürünleri diyetini bebeğimde 9.ayda yumurta diyetini 1 yaşında açtık sorun olmadı. Sizde alerji testini düşünebilirsiniz. Şuanda kendim doğal yollarla bağırsak mikrobiyatasına destek olmaya çalışıyorum. Kremler geçirmiyor. 3 doktor gezdik diş çıkarıyor salyadan dediler ama burnunun içine doğru ilerledi oradan salya akmıyor diye düşünüp alerji testi istedik. Çok geçmiş olsun umarım en yakın zamanda atlatırlar. Rahatlatmak adına günlük ılık banyo atopik dermatit bebek şampuanları yardımcı olabilir iyice kurulayıp bütün gün nemli tutmanız gerekiyor gece gündüz her saat nemlendirici sürerseniz bir nebze rahat uyuyabilir. Biz temiz içerikli diye mustela stelatopia intensi kullanıyoruz onun dışında başka bir doktorumuz madescar verdi onunda faydasını gördük çok iyi hafifletiyor ama geçmiyor asla. Kendim bir tarif buldum aloe vera jeli ile çörek otu yağı karışımı (aloe vera madescar kremin içinde de var) onun dışında antibiyotikli ve kortizonlu kremleri de denedik kullanım 1 hafta ile sınırlı onlarla geçiyor ama 2 gün sonra tekrar çıkıyor.