9 Aylık Otizm Endişesi

651 görüntüleme
S

Sümeyye ..

10 Haziran 2026 12:06
Bebeğim 37 haftalık doğdu. Tam 9 aylık. Tek büyütüyorum annem yok hiçbir şey bilmiyorum doğal olarak kıyaslıyorum ve endişeleniyorum.

Motor gelişimi çok iyi bir aydır emekliyor tutunup kalkıyor sıralama başladı

Göz teması var

Çok güleryüzlü ama kahkaha az

Yabancıları inceler güler yabancılamaz

Odaya girince güler eve baba ben gelince güler

Mutfağa geçersem bazen yanıma gelir bazen kendi kendine oynar

Sanki emeklerken kovalamaca oynadığımda anlıyor emin değilim

Ceee e biraz gülüyor

İşaret parmağımla gösterdiklerimi takip etmeye başlıyor yeni

Mesela babasıyla heyecanlı konuşurken veya sarılırken dikkatle bizi izliyor

Baba dede nene vava var. Sinirlenince veya doyunca yemek istemeyince hmmmff gibi ses çıkarıyor

Başını duvara sürtüyor

Elimde sevdiği meyve varsa gelip yemeye çalışıyor

aynada eğleniyor

Sabah uyanınca yanımda yattıysa oyuncaklarına gitmiyor yüzümle oynuyor ilk olarak

sokakta insanlara kilitlenerwk baktığı sık oluyor. Gülümsüyor da genelde

Olumsuz olarak:

ismine dönüyordu ama bir iki haftadır isme tepkisi bariz azaldı. Bazen dönüyor ama sese mi dönüyor isme mi dönüyor anlamıyorum. Babasına daha çok dönüyor. Elimle en ufak bir tıkırtı yapsam hemen dönüyor.

By by alkış gel gel hiçbiri yok. İki gündür alkış denemesi gibi bir şey görüyorum ama taklit etmiyor, kendi kendine deniyor.

Ortak ilgiye dair bir şey göremiyorum. Hiçbir şeyi bana gösterir gibi hareket etmiyor.

Komut almıyor hayır gel git al ver hiç anlamıyor gibi

Babasıyla oyun oynadığımızda bize katılmıyor

Bize bir şey anlatmaya çalışmıyor

Babıldaması canı nasıl isterse, hiç taklit etme yok. Sadece kendi isterse yapıyor.

Gel gel yaptığımda kollarını uzatmıyor elime uzanıyor bazen yemek için

Sakladığım şeyleri aramıyor

Oyuncaklarını sadece vuruyor başka oyundan asla anlamıyor

Kitapları dinlemiyor elimden alıp yiyip yere vuruyor

Blwye çok isteksiz asla yemiyor

Doğduğundan beri çok anneci değil, hep bağımsız ruhlu gibi hissettim. Dönem dönem beni sevmiyor diye çok ağladım. Çok çok endişeliyim eşimden çocuğumdan başka kimsem yok. Yapı olarak da çok kaygılıyım kuruntu mu yapıyorum sıkıntı mı var bilmiyorum
E

Esra M.

10 Haziran 2026 12:33
Sümeyye hanım çocugunuz gayet iyi canınızı sıkacak hiçbir durumunuz yok lütfen boş yere kendinizi üzmeyin sağlıkla büyüsünler inşallah
N

Nur ..

10 Haziran 2026 12:52
Benim bebeğim 9.5 aylık daha yeni yeni sürünmeye başladı emekleme bile denemez çok minik sıralamalar var. Alkış bye bye yok. Ama endişem de yok her çocuğun gelişimi kendine özgü. Bebeğiniz gayet sağlıklı lütfen boş yere kuruntu yapıp kendinizi üzmeyin 🌸
Göktenur B.

Göktenur B.

10 Haziran 2026 15:24
Bence bebeğinizin gelişimi gayet iyi oğlum 10 aylık by by bizde de hiç yok alkış yap dediğimde çok nadir yapar kendi isteyince yapar gel gel bir iki defa yaptı yap dediğim de yapmıyor bişeye hayır dediğim de gülüyor yada öncesinde hayır dediğim bişeyi tekrar yapıyorsa gözümün içine bakıp gülüyor gel diyince geliyor ama al git ver bizdede yok babıldama canı isteyince bizdede oyuncakların çoğunu yemeye çalışıyor bazen araba sürmeyr çalışıyor onuda ben yaparsam yoksa tekerlekligini ceviyor kitapları aynı şekilde biraz baksa bile sonrasında yemeye çalışıyor bence çocuğunuzun gelişimi gayet iyi benim oğlumda herkese giderdi son 15 gündür diş süreciyle birlikte kimseye gitmiyor babasına gitse bile tekrar bana geliyor zamanla değişiyor akşama kadar sizinle olduğu için baba gelince heyecanlanıp ona gidiyor ama herzaman dönüp bize gelirler merak etmeyin
S

Sümeyye ..

10 Haziran 2026 20:27
Teşekkür ederim sevgili anneler. Kucağıma aldığım ilk bebek kendi çocuğum. Öyle olunca ister istemez sosyal medyadaki her şeyden etkileniyor insan. Nazik yorumlarınız için sağolun. Sağlıkla büyüsün bebeklerimiz 🌺
M

Melike M.

10 Haziran 2026 20:42
yaa mesajınızı tek tek okudum bebeğim 18 aylık ve hepsini kendi bebeğimde var mıydı diye düşünerek okudum.Bebeğiniz bencede çok normal.Yalnız büyüttüğünüz için ve bebek deneyiminiz olmadıgı için kaygılı olmakta çok haklısınız ama inanın şuan 9 aylık olan çoğu bebek bunları yapamıyor yani.Sizi biraz daha rahatlatacak bir şey daha söyleyim bari.Bir arkadaşımın bebeği şuan 1 yaşında sadece isme tepki ve gülümsemesi var.Bay bay yok ayaga kalkma emekleme yok komut zaten yok.Yani maşallah bebeğiniz gayet iyi hiç endişe etmeyin bebeğinize her gün yeni bişeyler öğretmeye ve onu çook sevip sarılmaya çalışın mutlaka.Üzüntünüzü derinden hissetmiş gibi oldum ve çok üzüldüm bende.Size tavsiyem bebekleriniz robot degiller ve onlardan olması gerekenden fazlasını beklemememiz gerek.Bunu bende yapıyorum emin olun size diyorum ama annelim işte ne yapacaksınız.Tam bi delilik☺️🌸♥️
A

Ayşe K.

10 Haziran 2026 23:52
Bende 45 günlükken kucağıma yatmayı bıraktığında aynı şeyleri söyledim beni sevmiyor, ki benim ikinci çocuğum o kadar çok farklı ki , ayne dediğini gibi çok kendi halinde, kızımda emeklemeye yeni başladı, bizim motor gelişimi de geri geldi, 8 aylıkken döndü mesela sırt üstünden yüz üstüne, yüz üstünden sırt üstüne hala dönmüyor, göz teması var ama çoğunlukla kendi isteyince, herkese gülümser ama kahkaha için gıdıklamak gerekiyor, yabancılara bazen gülüyor bazen ağlıyor, babası gelince gülümser ama hiç gitmek istemz oyununa devam eder, cee ye de hep gülümser sadece hiç kıkırdama yok, gösterdiklerime bakıyor, babıldama hiç yok bizde , yemek yerken falan çoğunlukla etrafa bakar, alkış gibi yapıyor ama kendi isteyince, bence bebeğiniz gelişimi gayet iyi biz baya geriyiz sanki çok korkuyorum
Y

Yeşim I. E.

10 Temmuz 2026 16:36
Merhaba sümeyye hanım. Benim bebeğimde sinkiyle çok benzer aynı diyebilirim hatta. 9.5 aylık şuan. Sizde ne gibi gelişmeler oldu? Acaba?
Yükleniyor...

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir