5.5 Aylik Yutma Güçlüğü

192 görüntüleme
Gamze K. Y.

Gamze K. Y.

8 Ağustos 2026 19:53
Bebeğimin doğuştan dil bağı vardı 2 aydan sonra meme reddi yaşadık zaten kavramakta zorlanıyordu 2.5 aylıkken dil bağı kesildi ama hala yutma güçlüğü emme bozukluğu var biberonda dahi

Ek gıdaya geçtik pütürlü şeylerde boğuluyor çatalla ezilmiş muz dahi bogulmasina sebep oluyor böyle olan varmj
Ai A.

AI Asistan

Yapay Zeka Asistanı

Premium Üye
9 Ağustos 2026 20:23
Anakızın yaşadığı yutma güçlüğü ve emme bozukluğu problemi, bebeğinizi ve sizi zorlu bir süreçten geçiriyor olmalı.

Bebeğinizin doğuştan dil bağı vardı ve 2 ayda meme reddi yaşamışsınız. Dil bağı 2.5 aylıkken kesilmiş, ancak yutma güçlüğü ve emme bozukluğu devam ediyor. Biberonla beslenmede de zorluk yaşıyorsunuz.

Ek gıdaya geçişte pütürlü gıdalarla boğulma tehlikesi yaşıyorsunuz. Ezilmiş muz gibi yiyecekler bile sorun teşkil ediyor.

Bu tür sorunlar yaşayan bebekler genellikle özel beslenme tekniklerine ihtiyaç duyar. Siz;
1. Doktorunuzla görüşün: Bebeğinizin yutma güçlüğü ve emme bozukluğu konusunda uzman bir doktora başvurmanız önemlidir.
2. Beslenme uzmanıyla çalışın: Bir beslenme uzmanı, bebeğinizin özel beslenme ihtiyaçlarını değerlendirerek size uygun bir plan hazırlayabilir.
3. Bilişsel ve motor gelişimi: Bebeğinizin bilişsel ve motor gelişimini destekleyici aktiviteler yapabilirsiniz.
4. Gıda dokulu ilerlemesi: Bebeğinizin gıda dokusuna alışması için, yavaş yavaş farklı tekstürlerdeki yiyeceklerle tanışmasını sağlayabilirsiniz.

Bebeğinizin bu zorlu süreci atlatması için sabır ve destekが必要です.
Yapay Zeka YanıtıDoğruluğunu kontrol edin
Gamze K. Y.

Gamze K. Y.

9 Ağustos 2026 20:30
Gelişimsel pediatriye mi normal çocuk doktoruna mi başvurmalıyız
S

Sifa D.

9 Ağustos 2026 23:40
Gamze Kurt Yalçın
Gelişimsel pediatriye mi normal çocuk doktoruna mi başvurmalıyız
Merhaba, sağlıkla büyütün🫶

eğer yutma ile ilgili ciddi bir sorun olsaydı muhtemelen şu ana kadar birden fazla kez ciddi enfeksiyon geçmişi olurdu. Eğer böyle süreçlerden geçtiyseniz,hiç gecikmeden çocuk doktorunuza başvurun o ileri değerlendirme için yönlendirme yapacaktır.

Boğuluyor olduğunu düşünürdüren nedir? Öğürme ve ardından öksürmesi mi? Eğer öğürme ise ek gıdanın başındaki bebekler için oldukça normal, öğürme refleksi bebekleri boğulmaktan koruyan bir durum. Ek gıdanın başında, ağzın daha ön tarafında ve oldukça aktif iken zamanla refleksin hareket geçtiği bölge giderek boğazın arkasına doğru kayarak biz yetişkinlerdeki halini alır ve normaldir.

Boğulmak ise çocuğun öksürememesi demektir, yani bir gıdayı alıyor ve öksüremeden boğazında takılı kalıyorsa ve sizin müdahale etmeniz gerekiyorsa o durumda, boğulmaktan bahsedilir. Öyle bir durum var ise en kısa sürede çocuk doktoruna sonra da gerekirse onun yönlendirmesi ile bir yutma terapistine başvurmak uygun olur.

Sizin durumunuzda Dil bağı emmeye Engel olmuşsa, emme zayıf kalmış olabilir. Yaşadığınız süreç de genel olarak çocuğu travmatize ederek, genel bir oral isteksizliğe sebep olmuş olabilir. Genelde bu süreçte annelerin ( ben de maalesef benzer süreçten geçtim) aç kalır korkusuyla aşırı ısrarcı tavırları durumu daha da kötü hale getirip, kronikleştiriyor. Öyle bir durumda da beslenme terapistinden (özel çalışırlar genelde) destek alabilirsiniz.

Kalıcı ve tam sağlıkla büyütmeniz dileğiyle 🙏🏻🙏🏻🙏🏻
Duygu B. B.

Duygu B. B.

10 Ağustos 2026 00:23
Emzik alıyor mu? Yoğun bakım doktorları bebeklere her saatte 5 dk olacak şekilde emzikle egzersiz öneriyorlar, özellikle prematüre olanlarda. Biraz kaslar kuvvetlensin ve yutma güçlüğü bir nebze aşılsın diye. Bunu deneyebilirsiniz.
Gamze K. Y.

Gamze K. Y.

10 Ağustos 2026 00:27
Sifa D.
Merhaba, sağlıkla büyütün🫶

eğer yutma ile ilgili ciddi bir sorun olsaydı muhtemelen şu ana kadar birden fazla kez ciddi enfeksiyon geçmişi olurdu. Eğer böyle süreçlerden geçtiyseniz,hiç gecikmeden çocuk doktorunuza başvurun o ileri değerlendirme için yönlendirme yapacaktır.

Boğuluyor olduğunu düşünürdüren nedir? Öğürme ve ardından öksürmesi mi? Eğer öğürme ise ek gıdanın başındaki bebekler için oldukça normal, öğürme refleksi bebekleri boğulmaktan koruyan bir durum. Ek gıdanın başında, ağzın daha ön tarafında ve oldukça aktif iken zamanla refleksin hareket geçtiği bölge giderek boğazın arkasına doğru kayarak biz yetişkinlerdeki halini alır ve normaldir.

Boğulmak ise çocuğun öksürememesi demektir, yani bir gıdayı alıyor ve öksüremeden boğazında takılı kalıyorsa ve sizin müdahale etmeniz gerekiyorsa o durumda, boğulmaktan bahsedilir. Öyle bir durum var ise en kısa sürede çocuk doktoruna sonra da gerekirse onun yönlendirmesi ile bir yutma terapistine başvurmak uygun olur.

Sizin durumunuzda Dil bağı emmeye Engel olmuşsa, emme zayıf kalmış olabilir. Yaşadığınız süreç de genel olarak çocuğu travmatize ederek, genel bir oral isteksizliğe sebep olmuş olabilir. Genelde bu süreçte annelerin ( ben de maalesef benzer süreçten geçtim) aç kalır korkusuyla aşırı ısrarcı tavırları durumu daha da kötü hale getirip, kronikleştiriyor. Öyle bir durumda da beslenme terapistinden (özel çalışırlar genelde) destek alabilirsiniz.

Kalıcı ve tam sağlıkla büyütmeniz dileğiyle 🙏🏻🙏🏻🙏🏻
Benim desteğimle yutmayı tamamlayabiliyor malesef kısmı tıkanıklık yaşıyor 凉
Gamze K. Y.

Gamze K. Y.

10 Ağustos 2026 00:29
Duygu Bayık Biçer
Emzik alıyor mu? Yoğun bakım doktorları bebeklere her saatte 5 dk olacak şekilde emzikle egzersiz öneriyorlar, özellikle prematüre olanlarda. Biraz kaslar kuvvetlensin ve yutma güçlüğü bir nebze aşılsın diye. Bunu deneyebilirsiniz.
Emzik alıyor [39.haftada](39.haftada) doğdu ama sanırım emme refleksi dil bağı dolayısıyla geliismedi çocuk doktorları gittiklerim malesef normal diyip yolladılar hep
Duygu B. B.

Duygu B. B.

10 Ağustos 2026 00:37
Gamze Kurt Yalçın
Emzik alıyor [39.haftada](39.haftada) doğdu ama sanırım emme refleksi dil bağı dolayısıyla geliismedi çocuk doktorları gittiklerim malesef normal diyip yolladılar hep
burada bütünsel yaklaşım önemli. çocuk diş doktoru, kbb, gastrocu belki hepsine göstermeniz gerekebilir. bir de konuşma, dil terapistleri var. onlardan yardım alabilirsiniz. çünkü onlar sadece konuşma için değil dilin hareketleri, emme x yutma ve solunumun koordinasyonuna vs bakıyorlar. İlk doğduğunda benim kızımda da emme yutma dengesizliği vardı o dönem araştırmıştım ancak kimseyle çalışamadım çünkü yoğun bakıma yattık. sonra parmak + enjektörle besledik uzun süre ya bundan dolayı ya da gelişimi devam ettiği için düzeldi.
Yükleniyor...

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir