23 Aylık Oğlumun Çok Az Kelimesi Var.

52 görüntüleme
Ö

Özlem D.

25 Aralık 2025 16:44
Öncelikle merhaba,
Doktor bey oğlum 36+4 doğdu ve 38 gün küvez geçmişimiz var.

İsmine bakar,çok sosyal çok güler yüzlü bir bebektir. Yabancılamız neredeysehiç olmadı.

Söylediğim herşeyi anlıyor neredeyse sordukça eliyle gösterir anneyi soruncadönüp bakar ama göster deyince göstermez ve benim adım abadır. Geri kalan çoğu kişiyede aba der( annane,sokaktaki birine)

Köpek, inek gibi hayvanların sesini çıkarır. Ancak anlamlı çıkardığı kelime aba,mama,baba Bu kadardır neredeyse doktor bey nasıl bir yol izlemeliyiz. Anlamlı kelimesi çok az olduğu için endişeleniyorum ve iletişimiz güçleşiyor.

Bol bol kitapları anlatıyoruz bakıyoruz. Ondada bir sabırsızlık hakim aynı sayfada kalmakta zorlanıyoruz sürekli değişiyor.

Cevaplarsanız çok mutlu olurum.
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

25 Aralık 2025 23:48
Özlem hanım merhaba. Sorunuza yanıt vermek isterim, benim alanımla ilgili bir durumdan bahsediyorsunuz.

- Prematüre doğumlarda düzeltilmiş yaşa göre dil gelişim takibi yaparız. Bu noktada çocuğunuzun ortalama 1 ay geriden gelmesi normal kabul edilir.
- 38 gün içerisinde uzamış sarılık öykünüz ve muhtemelen ışık tedavisi (fototerapi) süreciniz olmuştur. Prematüre doğum ve uzamış sarılık öyküsü dil ve konuşma problemleri açısından risk faktörüdür.
- Bu durumu yaşayan çocukların dil gelişimlerinin düzenli olarak takip edilmesi ve olası bir gecikme/bozukluk durumunda erken müdahale planlanması kritiktir.
- 18-24 ay döneminde çocukların en az 50 farklı sözcük üretmelerini ve iki sözcüklü basit cümleler kurmalarını bekleriz.

Bu durumları göz önünde bulundurduğumuzda çocuğunuzun Gecikmiş Dil Konuşma durumu yaşıyor olması muhtemel. Benim tavsiyem mutlaka bir Dil ve Konuşma Terapisti ile süreci yönetmeniz şeklinde. Tabii bu süreçte ekran veriyorsanız tamamen kesmeniz çok çok önemli. Benden randevu almak isterseniz Instagram üzerinden bana ulaşabilirsiniz. ✨

https://www.instagram.com/reel/DOYCk4kDHjZ/?igsh=MWtiYTJxMm90czJzYQ==

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir