23 Aylık Erken Doğum Konuşma Geriliği
219 görüntüleme
B
Buse F.
19 Temmuz 2025 19:55
35+5 doğdu oğlum 6 gün küvezde kaldı sonrasında mama ile beslendi ekrana nerdeyse doğduğundan beri maruz kaldı anne baba dede gibi kelimeler haricinde kelime söyleyemiyor 23 aylık olduk cümle kuramıyoruz bazı kelimeleri bugün söyleyip yarın unutabiliyor ve elinde telefon varken göz teması kurmuyor ismiyle seslendiğimiz de bakmıyor doktora götürmeli miyim endişelerim var

Didem T.
Uyku Danışmanı
19 Temmuz 2025 21:43
Ekranı kesmenizi öneririm çocuğunuzu değerlendirme yapmamızı isterseniz Samsunçocukgelişimiveuyku sayfasını takip edebilirsiniz

Mine D. ..
Çocuk Gelişim Uzmanı
20 Temmuz 2025 18:16
Buse hanım merhabalar. Çocuğunuz neden bu kadar ekrana maruz kaldı acaba ? Neden bu kadar erken verdiniz? Teknoloji özellikle ilk 3 sene çocukların gelişim alanlarını olumsuz etkileyen bir etmendir. Özellikle dil gelişimini geciktiren sosyal ve bilişsel gelişimi zarara uğratabilir. Eğer otizm belirtileri varsa bunların daha yoğun şekilde ortaya çıkmasına neden olabilir. Tabi daha ayrıntılı bir değerlendirme mutlaka gerekiyor. Ancak net bir şekilde ilk olarak söyleyebilirim ki telefonu/tablet/televizyonu mutlaka kesin veya minimuma indirin. Çocuğun farklı aktivitelerle vakit geçirmesini ve sosyalleşmesini sağlayın 🙏🏽
B
Buse F.
20 Temmuz 2025 22:31
hocam artık vermiyoruz en azından minimuma indirdik ama hâla çok bi gelişmemiz yok

Mine D. ..
Çocuk Gelişim Uzmanı
21 Temmuz 2025 05:51
Kaç gün oldu bırakalı yani uzun bir kullanım söz konusu maalesef 3-5 günde hemen düzelmesini bekleyemeyiz. Tabiki tek sebep bu ise 🙏🏽 hiç gelişim testi yaptırdınız mı veya doktorların yönlendirmesi oldu mu
Fatma U.
Uzman Psikolog
21 Temmuz 2025 06:35
23 aylık oğlunuzun 35+5 haftalık doğması, küvezde kalması ve mama ile beslenmesi, bu sürece dair endişelerinizi artırmış olabilir. "Anne," "baba," "dede" gibi birkaç kelime dışında konuşamaması, bazı kelimeleri söyleyip ertesi gün unutması ve telefon elindeyken göz teması kurmaması, ismine tepki vermemesi gibi belirtiler, bir psikolog olarak **dil ve iletişim gelişiminde destek ihtiyacına işaret edebilir.** Erken doğmuş bebeklerde dil gelişiminde akranlarına göre hafif gecikmeler görülebilmekle birlikte, 23 aylık bir çocuğun cümle kuramaması ve kelimeleri unutması, yanı sıra önemli bir gösterge olan göz teması kurmama ve ismine tepki vermeme gibi sosyal iletişim becerilerindeki zorluklar daha dikkatli değerlendirilmelidir. Ekran maruziyeti de bu süreçte olumsuz bir etken olabilir. Bu durumun normal olup olmadığını anlamak ve erken müdahale şansını değerlendirmek için **mutlaka bir çocuk doktoru ,psikolog ve çocuk gelişim uzmanına (tercihen bir çocuk psikiyatristi veya gelişimsel pediatrist)** görünmeniz büyük önem taşımaktadır. Profesyonel bir değerlendirme, altta yatan nedenleri anlamanıza ve çocuğunuzun gelişimini en doğru şekilde desteklemenize yardımcı olacaktır.
H
Hakan Y.
21 Temmuz 2025 19:16
Bir çocuk gelişim uzmanı olarak kesinlikle nörolojik muayene öneriyorum her ne kadar ekrana maruz kalsa da 23 aylık bir bebeğin minimum 3 kelimelik cümleler kurması gerekiyor buse hanım tedavi için geç kalmamalısınız. Pişmanlık yaşamamak adına
B
Buse F.
21 Temmuz 2025 19:25
Hakan Hocam daha doğmadan önce anne karnında beyninde kist olduğunu söylemişlerdi ama sıkıntı olmıycağını söylediler bundan kaynaklı olabilir mi
H
Hakan Y.
21 Temmuz 2025 20:25
Buse hanım profilinize girip açtığınız her iki konuyu da inceledim ve her ikisinde de yaklaşımınızı yanlış değerlendiriyorum birincisi 23 aylık bir çocuğun bu gelişim geriliği kaç aydır sürüyor ve kaç kere profesyonel desteğe başvurdunuz ikincisi 3 aylık bebeğimiz doğduğundan beri hapşırıyor ve kaç kere profesyonel desteğe başvurdunuz lütfen ciddiyetin farkına varıp biran önce desteğe başvurun özellikle büyük çocuğunuz için
H
Hakan Y.
21 Temmuz 2025 20:26
Kistler etkilemez konuşmayı tümöre dönmediği sürece.
B
Buse F.
21 Temmuz 2025 20:29
ikisinde de doktora başvurdum büyük çocuğum için konuşma geriliği olduğunu ve 2.5 yaşa kadar beklememi söylediler. küçük çocuğum için ise normal olduğunu hapşırığında refleks olabileceğini grip ya da herhangi bir sorun olmadığını söylediler fakat yine de aklıma takılıyor ve endişeye kapılıyorum
H
Hakan Y.
21 Temmuz 2025 20:35
Evet küçük olan için sorun olacağını ben de sanmıyorum sadece bilgi almak namına sordum fakat büyük çocuğunuz için konuşma geriliği olduğunun siz de farkındasınız altında yatan sebebi bulmanız gerekiyor ve bu sebep kesinlikle ekran değil bunu aklınızdan çıkartıp o şekilde yaklaşımda bulunmanızı tavsiye ederim büyüme şekli, anlaşma şekli, diyalog kurduğu insanların ona ne şekilde yaklaştığı da çok önemli her konuşmamayı ekrana bağlamak yanlış bi yaklaşım ekran sadece duyusal becerileri etkiler bir anne olarak çocuğunuzu sizden fazla kimse düşünemez altında yatan sebebi bulana kadar anne ve eğer yanınızdaysa baba olarak çocuğa destek olmanızı öneririm
B
Buse F.
21 Temmuz 2025 20:43
büyük çocuğum anneanne ve dede ile büyüyor geceleri dedesi ile yatıyor dedeye çok bağımlı benim de küçük bebeğim olduğu için çok fazla ilgi gösteremiyorum son zamanlarda ama elimden geldiğince oyunlar oynayıp kelime haznesini genişletmeye çalışıyorum fakat araba renklerini öğrettiğimde geçen arabalar beyaz araba demek yerine be araba diyor kelimeleri yarı da kesiyor ya da mavi araba yerine ma araba diyor, çok zeki herşeyi anlıyor ve herşeyi kendi dilince anlatabiliyor o yüzden götürdüğüm doktorlar otizmden hiç şüphelenmedi. konuşmamasına rağmen çiş diyip tuvaletini banyoya yapıyor. diyoloğu çok iyi
H
Hakan Y.
21 Temmuz 2025 20:50
Şimdi öncelikle böyle bi durum varsa endişe etmeniz gereken hiçbirşey yok denilebilir fakat yine de bi desteği göz ardı etmemek gerekiyor. Anneanne ve dede yaşlarından dolayı yaklaşık 2 yaşında bir çocukla çocuğun anladığı şekilde diyalog kuramaz benim önerim anneanne ve deden bir süre ayırarak (1 ay) gibi düşünebilirsiniz sadece sizin ve babasının yanında kalması etkisi olacağını düşünüyorum unutkanlığı da çok normal karşılıyorum daha çok küçük kendi hafızanız ile kıyaslamayın yanlışa kapılabilirsiniz yapmanız gereken şu aşamada tek şey çocuğu büyüklerden alıp çekirdek ailesi ile bir yaşama alıştırmak eğer mümkünse mümkün değil ise bu geleceğe dönük sıkıntılar çıkarabilir örneği ile çok fazla karşılaşıyoruz profesyonel desteği unutmadan çocuğu bir an önce kendi yanınıza almanızı öneriyorum aile her şeydir unutmayalım herşeyin başı sizinle beraber olmasıyla başlayacaktır inanabilirsiniz
B
Buse F.
21 Temmuz 2025 20:53
ileride ne gibi sıkıntılar yaşayabiliriz hocam
H
Hakan Y.
21 Temmuz 2025 20:57
Ne ben anlatayım ne de siz dinleyip moralinizi bozun konu oralara gelmeden çocuğunuzu yanınıza alın
H
Hakan Y.
21 Temmuz 2025 21:00
Son olarak aklıma takıldı küçükken ateşli havale söz konusu olmadı değil mi?
B
Buse F.
21 Temmuz 2025 21:00
hayır geçirmedi
H
Hakan Y.
21 Temmuz 2025 21:09
O zaman dediğimiz gibi şefkat eksikliğinin giderilmesi gerekiyor onun sizden başka hiçbirşeye ihtiyacı yok YouTube’dan sevgisiz ailesiz büyüyen çocukları izlemenizi öneriyorum kötü de olsa bu şekilde psikolojik test örnekleri var dünya da örneğin siz küçük olana daha fazla ilgi gösterin baba büyük olana daha fazla ilgi göstersin kıskançlığın da önüne geçebilirsiniz bu şekilde
B
Buse F.
21 Temmuz 2025 21:10
hocam Allah razı olsun sizden yarın çocuğumu yanıma alıyorum umarım güzel haberlerle buraya yazabilirim çok teşekkür ederim ama biz yine de bir çocuk doktoruna daha göstermek istiyorum çok sağolun