20 Aylık Isırma, Vurma, Çimdikleme
161 görüntüleme
H
Hatice K. T.
12 Temmuz 2025 05:26
Yaklaşık bir aydır aşırı sevindiğinde çimdikliyor aşırı sinirlendiğinde sürekli oyuncak fırlatıyor ama bunlar hep çok yoğun duygular yaşadığın da oluyor. Ekran izletmiyorum birlikte zaman geçiriyoruz sürekli 20 aylık toplam kelimesi onu geçmiyor hayvan seslerini çıkarabiliyor bir oyun oynarken diğer oyunu çok rahat geçebiliyor tabi bu ayda ne kadar dikkat eksikliği var diye tartışabiliriz bilmiyorum ama yani benim nasıl bir yol izlemem lazım kafam karışık bu konuda çünkü istediğini anlatamıyor henüz bu da ciddi sinirlilik, çimdiklediği zaman gerçekten canım yanıyor ve bu konuda sakin kalıyorum anlatıyorum elleriyle vurmaması gerektiğini canımın yandığını ama bazen tıkanıyorum lütfen yardımcı olabilir misiniz? Benim dışımda sosyal becerileri çok güzeldi bir aya kadar arkadaşlarıyla vakit geçirirken sıkıntı yoktu şu sıralar sadece tanıdıkları vakit geçirmek istiyor ve mutlu aile büyükleriyle özellikle

Yasemin İ. K.
12 Temmuz 2025 07:13
Hatice Hanım benim oğlum da 20aylık söylediğiniz her şeyi yaşıyoruz. Saçlarımı yoluyor, sinir krizleri, öfke, bağırma, çimdikleme. Ne yaptıysam düzelmiyor. Doktorumuza sorduğumda 2yaş sendromu başlamış dedi. 3yaşına kadar devam ediyormuş. Kafasını duvarlara felan vuruyor yani bazen dişlerimi öyle sıkıyorum ki çenem ağrıyor 🤦🏻♀️ ne yapacağız acaba

Yasemin İ. K.
12 Temmuz 2025 07:14
Alt değiştirirken çileden çıkıyorum. Üstünü evin içinde peşinde koşarak oyun gibi yaparak yarım saatte giydiriyorum 😢 tükendim artık
H
Hatice K. T.
12 Temmuz 2025 07:52
Ben pediatri götürmüştüm 18. ayda her şey gayet normal demişti ama pediatri gittikten bir ay sonra başladı bu durum yani kurban bayramı gibi ama inanılmaz zorlanıyorum sizi o kadar iyi anlıyorum ki tükenmişlik zaten var destek deseniz yok sadece onunla ilgilenmeye çalışıyorum kendine de vakit ayırması için müsaade ediyorum ama çok agresif çok sinirli Sebepsiz yere saatlerce ağlayabiliyor ama böyle ağlamak da değil hani mızıldanmak gibi 😒 onların davranışından ziyade biz nasıl davranmalıyız ben artık dediğiniz gibi ne yapacağımı şaşırdım nasıl yapalım vurdumduymaz olamazsın araştırıyorsun bir sonuca varamıyorsun sabır gerektiriyor gerçekten ciddi anlamda her gün aynı şeyleri tekrar edip mi acaba düzeni oturmasını sağlayabiliriz bu tarz SORUNLAR yaşayan varsa yazsa da keşke bize de ilham olsa😔

Yasemin İ. K.
12 Temmuz 2025 10:41
Aynen sizi çok iyi anlıyorum, yaşayanlardan destek bekliyoruz 🙏 size de kolaylıklar diliyorum

Şenay Ü. H. ..
Özel Eğitim Uzmanlığı
13 Temmuz 2025 20:36
Merhabalar, hem bir anne hem de bir özel eğitim öğretmeni olarak yazıyorum 💙 yaşadığınız durum yüksek ihtimal 2 yaş sendromu.. bu yaş grubuyla oturup konuşmak, yaptığının yanlış olduğunu söylemek, kızmak, yapma demek maalesef çoğu zaman işe yaramaz. Anne olarak çocuklarımıza sevgimiz sonsuz ve böyle durumlarda da onu sevdigimizi ve duygularını anladigimizi hissettirmemiz gerekiyor. Bu davranışlar yerine neler yapabileceği hakkında model olmak da faydalı olacaktır. O an ne yaşıyorsa hangi duyguyu yaşıyorsa.. ' anlıyorum seni çok kızdın, ama bana vurmana izin veremem, istersen sakinlesmek için sarilabiliriz.... Gel oyuncaklarinla oynayalım... Camdan dışarı bakmaya ne dersin... Gibi gibi olayın ve durumun üstünde çok durmadan sakinlesmesini ve dikkatini başka yöne çevirmesini sağlayabilirsiniz 🙏💙
H
Hatice K. T.
14 Temmuz 2025 06:39
Şenay hanım merhabalar, verdiğiniz bilgiler ve örnekler için çok teşekkür ederim 🙏🏽🩵 uygulama konusunda da başarılı olabilirim umarım çünkü gerçekten çok tıkanıp ağladığım zamanlar olabiliyor bu süreci umarım güzelleştirerek atlatırız 🥰 konuşma konusunda bir tavsiyeniz var mı peki? Yani kelime sayısı çok az söylenilen her şeyi anlayıp yapıyor mesela ama kelime çok az kitapta okuyoruz birlikte ne yapmam lazım nasıl bir yol izlemeliyim bu konuda da destek verebilirseniz çok mutlu olurum 🙏🏽

Şenay Ü. H. ..
Özel Eğitim Uzmanlığı
14 Temmuz 2025 08:48
Uzun uzun cümleler kurmayin. Siz cümlenin sonuna geldiğinizde o başını çoktan kaçırıyordur 🙂 kelimeleri yanlış bile telaffuz etse aslında siz onun ne istediğini anlıyorsunuz bir anne olarak o yüzden onun yerine de konuşmak gerekiyor. Siz doğrusunu söyleyerek geri cevap verebilirsiniz. Su içiyorsun... Araba sürelim.. gibi daha net ve kısa cümleler ile devam edin. Basit çevresel sesleri çocuklar daha rahat çıkarır. Örneğin uçak demek zorken vuuu demek daha kolaydır. Tikandiginiz kısım tam olarak neresi bilmediğim için temelden örnekler veriyorum. Eğer hayvan sesleri, taşıt sesleri gibi çevresel sesler dedigimiz seslerde çıktı azsa bu şekilde karşılıklı oyun oynayarak ses çıktılarını arttırabilirsiniz. Anlamak konuşmaktan daha önemli yani anlamadan konuşmasını beklemeyin. Ne kadar çok şeyi bilirse o kadar söylemeye çalışır. Bunun için de deneyimlemesi ve model görmesi gerekir. Elinebbir elma aldığında 'elma mmmm kırt kırt' yeme taklitleri hem ilgisini çeker hem elmayı tanımasını sağlar. Oyun sırasındaki geçişlerinin hızlı olduğunu söylemişsiniz. Sizinle aynı oyuncakla dakikalarca oynamasını beklemeyin. Ama dikkat süresini arttırmak için yöneldiği oyuncağı da oyununuza ekleyebilirsiniz. Örneğin elmayla oynarken kalktı hayvanlarla oynamaya başladı elmayı ineğe yedirelim o zaman diyerek oyunun devamını sağlamaya çalışın. Oyuncak sayınızı da mutlaka azaltın. Oyun oynarken etrafında çok oyuncak olması dikkatinin dağılmasına ve oyunun bölünmesine neden olur. Oynamadığı oyuncaklar kalksın oynadıkları eklensin. Yani oyun sırasında bu sirkülasyonu yapmaya özen gösterin. 🙏💙
H
Hatice K. T.
14 Temmuz 2025 10:50
Bunlara dikkat etmeye çalışıyorum gerçekten özellikle oyuncak konusunu tek tip oyuncaklar hep etrafta olur kitapları bir yerdedir legolar bir yerdedir arabalar bir yerdedir ne oynamak istiyor ona yöneliyor dolabını onu çıkarıyor onu oynuyor birlikte oynuyoruz bazen kendi başına oynuyor ben yanında duruyorum ama sürekli iletişim halindeyim işte renginden tutun nasıl ses çıkardığına Hayvanlar konusunda da öyle hayvan sesleri çıkarabiliyor mesela inek kedi köpek bunları rahat söylüyor mesela anne deme konusunda çok tıkanıyorum anne demeyi biliyor kesinlikle kaç defa duydum ama benim yüzüme karşı söylemiyor anne diye babasını her gördüğünde baba baba baba etrafta geziyor tabii ikili cümleleri henüz geçemedik ama ben gün içerisinde de sık sık konuşuyorum ne yaparsam anlatıyorum soğan doğrasam anlatıyorum yemek yaparsam aşamalarını söylüyorum hafızaya attigina eminim bazen hiç ummadığım anda bir şeyler söylemeye çalışıyor dediğiniz gibi annelik içgüdüsü ile de anlıyorum ne dediğini tabii ki bazen net olmasını bekleyemeyiz değil mi zor olan kelimeleri söyleyebiliyor teyze diyor çiçek diyor bu etkinlik kitapları var sayılar ve renkler oradaki görsellerden de bir şeyler söylüyor bana bazıları hiç anlaşılmıyor yani asıl benim tıkandığım nokta buralar 🙂

Şenay Ü. H. ..
Özel Eğitim Uzmanlığı
14 Temmuz 2025 16:59
Aslında o gayet net söylediğini ve anlaşıldığını düşünüyordur eminim 😂 ifade edici dili ve kelime sayısı arttıkça akıcılık da artacaktır 🙏💙

Şenay Ü. H. ..
Özel Eğitim Uzmanlığı
14 Temmuz 2025 17:00
Bol karşılıklı oyun.. öğrenmeye değil, eğlenmeye yönelik oyunlar 🥰
H
Hatice K. T.
14 Temmuz 2025 17:57
Çok çok teşekkür ederim ☺️