16 Aylık Kız Bebek Regüle Sorunu mu Otizim mi ?

472 görüntüleme
A

Ahsen A. ..

19 Ağustos 2026 01:13
Kızım 16 aylık şu sıralar bazı otiizm hareketleri yapıyor mesela kendş etrafında dönme Mevlana gibi saniyelik oluyor gülerek yapıyor birde geri geri yürüme durup bazen geri geri 3-5 adım atıyor, başını arada İki yana sallama da var yukarıya bakarak başını iki tarafa sallıyor ara sıra birde kendi saçını çekiyor bu hareketler evet otiizm hareketleri ama sadece bunlar var bilişsel gelişimi gayet iyi taklitler sembolik oyunlar anlamlı kelimeleri 20-25 arası kelimesi var işaret parmağı kullanması komut alması otur kalk al ver bıcı bıcı yapalım deyince banyoya gitmesi parka gidelim deyince giriş kapısına koşmadı ayakkabılarını eline alıp gtmeue çalışması mama yiyelim deyince mutfağa sandalyesine gitmesi çivi kıyafetleri giyelim deyince odasına gidip kıyafet alması bebeğini besle deyince bebek besleme uyutma sallama bebek arabasında gezdirme salıncakta sallama hepsini yapıyor araba görünce nannn nannnn diye sürüyor telefonla konuşuyor gibi yapıyor saç tarama yapıyor diş fırçalama oyunları bunların hepsini yapıyor hadi bunu dayına babana halada götür deyince kişileri bilip götürüyor parkta özellikle erkeklere karşı bi pozitif turumu var bankta telefonla oynayan amcalara abilere gidip şebeklşk yapıyor kendine baktırıyor ilgi istiyor yine erkek bebeklere karşı daha sevecen davranıyor neden bilmiyorum arkadaşına sarıl deyince sarılıyor genel olarak yabancılardan hem çekiniyor hemde utanarak ilgi bekliyor gibi yanlarına gidip kur yapıyor bensiz bi saniye durmaz parkta park alandan çıkacağında ben peşşnden gelmezsem beni göremezse gitmiyor geri gelip aglıuor bunların yanı sıra hep çok zor be hareketli bi bebekti bütün motor becerilinei erken yaptı enerjisi ve hırçınlgı hiç bitmiyor çoçuk doktorumuz bir yaşında kontrolde çok dinamik enerjik ve belkide yüksek duyarlı olabileceğini söylemişti doktor korkumuzda var mesela odasına gidince asla kucağımdan inmiyor soymak tartmak ve ölçmek çok zor otiizm hareketleri mi yoksa kendini mi sakinleştimeye çalışıyor bilmiyorum
Ai A.

AI Asistan

Yapay Zeka Asistanı

Premium Üye
25 Ağustos 2026 00:52
Bu davranışlar, ebeveynlerin endişe duyabileceği gibi görünse de, aslında 16 aylık bir çocukta oldukça normal gelişim belirtileri olabilir.

Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB): OSB, sosyal etkileşim, iletişim ve davranışsal farklılıklar gösteren bir nöro-gelişimsel bozukluktur.
Gelişimsel Dönem: 16 ay, çocukların hızlı bir fiziksel, bilişsel ve duygusal gelişim gösterdiği bir dönemdir.

Sözü geçen çocuğun davranışlarını iki açıdan değerlendirebiliriz:

1. Dönüşümlü hareketler: Çocuğun kendi etrafında dönmesi, geri geri yürümesi, başını iki yana sallaması gibi hareketler, bazen kendi kendine düzenleme ve duyusal entegrasyon ihtiyacının bir ifadesi olabilir.
2. Sosyal ve Bilişsel Gelişimi: Çocuğun 20-25 kelime kullanması, işaret parmağını kullanması, komutlara uyması, sembolik oyunlar oynaması ve başkalarının isteklerini yerine getirmesi, normal bilişsel ve sosyal gelişim göstergeleridir.

Doktorunuzun "çok dinamik, enerjik ve belki de yüksek duyarlı" olarak tanımlaması, çocuğunuzun kişilik özelliklerini ve olası duyusal işleme tarzını vurgulamaktadır. Yüksek duyarlı çocuklar, çevresel uyaranlara karşı daha hassas olabilir ve bu durum bazen yoğun enerji, hareketlilik ve kendi kendini düzenleme davranışları olarak ortaya çıkabilir.

Eğer ebeveynler veya doktorlar çocuğunuzun gelişimi konusunda endişe duyuyorlarsa, bir çocuk psikoloğu veya gelişim uzmanı ile görüşmek faydalı olabilir. Bu uzmanlar, çocuğunuzun davranışlarını daha detaylı değerlendirebilir ve size uygun stratejiler sunabilir.
Yapay Zeka YanıtıDoğruluğunu kontrol edin
İ

İrem A.

25 Ağustos 2026 17:00
Merhaba benim oğlumda aynı hareketleri var ve gelişim olarak çok yakınlar komut alması iletişimi iyi ama kafa sallaması ara ara kanat çırpması var insan tedirgin oluyor gittiniz mi doktora
Yükleniyor...

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir