16 Aylık Kız Bebek Konuşma Geriliği
168 görüntüleme
G
Gülay T.
24 Ocak 2026 13:40
Bebeğim 16 aylık neredeyse hiç kelimesi yok çoğunlukla konuşmuyor gün içinde çok nadir mama anne baba diyor bazen mırıldanıyor. Ne yapabilirim
(Vaktinde 2500 kg doğdu anne karnında gelişme geriliği vardı şuan 9.500 kg)
(Vaktinde 2500 kg doğdu anne karnında gelişme geriliği vardı şuan 9.500 kg)
m
merve
24 Ocak 2026 14:32
Doktora danıştınız mı

Özge U.
24 Ocak 2026 14:55
Merhabalar 16. Ayda 5- 15 kelime söylemesi gerekiyor. Peki anlaması nasıl? Verdiğiniz komutları anlıyor mu, göz teması vs var mı? Eğer bunlar varsa endişe etmeyin çünkü bir anda konuşmaya başlıyorlar. Benim kızımda 15. Aya kadar anne, baba, mama, meme gib kelimeler söylerken bir anda duyduğu her kelimeyi söylemeye 18. Ay gibi 2-3 kelimelik cümle kurmaya başladı. Şuan 22 aylık ve gayet güzel ve anlaşılır konuşuyor. Dil gelişimi için özel olarak yaptığım birşey olmadı. Sadece 2. Aydan itibaren kitap okumaya başladım. Gün içinde yaptığımız şeyleri ona anlattım ve müzik dinledik
G
Gülay T.
24 Ocak 2026 15:04
Anlaması güzel getir götür deyince yapıyor ceee yap deyince eliyle gözlerini kapatıyor ama cee demiyor, sar makara oynuyor ama konuşması yok denecek kadar az
G
Gülay T.
24 Ocak 2026 15:21
Doktora danıştınız mı
m
merve
24 Ocak 2026 16:51
Hayır gitmedik ama götürmeyi düşünüyorum:(

Özge U.
24 Ocak 2026 17:10
Anlaması güzel getir götür deyince yapıyor ceee yap deyince eliyle gözlerini kapatıyor ama cee demiyor, sar makara oynuyor ama konuşması yok denecek kadar az
G
Gülay T.
24 Ocak 2026 18:18
tabi önce doktor muayenenizi olun. Ben Birşey olduğunu düşünmüyorum açıkçası bazı bebekler gözlemci olabiliyor. Ama konuşmayı teşvik etmek için ona soru sorun, Bu ne ??? Aa bu sarı renk mi? Gibi karşılıklı etkileşimi artıracak ifadeler kullanın tabi kitaplar da çok büyük önem taşıyor. Yükselen Zeka’nın konuşturan kitapları var onlardanda yararlanabilirsiniz 🙏🏻

Özge U.
24 Ocak 2026 21:05
Bende öğretmenim kitap vs ilgileniyorum ama çok yalnız büyüyor çevresel uyarıcı az belki birazdan onunla ilgili olabilir diye de düşünüyorum inşallah bir an da açılır
A
Azra I.
26 Ocak 2026 23:20
Benim kızımda 16 aylık bizimde size yakın durumumuz gün içinde sar makarayı yapıyor ben söylüyorum sürekli bi şeyler söylüyor ama anlamıyorum anne emme dede baba kelimeleri var oynamak istediklerini bana veriyor su içmek istediğinde suluğunu getiriyor vs şeyler normal mi sizce
A
Aylin P.
29 Ocak 2026 10:01
Benim kızımda 16 aylık her komutu çok iyi alıyor hadi dışarı çıkalım dediğimde ayakkabılarını alıp giymeye çalışıyor 6 kelimesi var ortalama teyzesini görünce teyze diyebiliyor yafa k8zinca hadi diyor kendimce pek sorun görmüyorum biraz daha beklemeyi düşünüyorum