15 Aylık Gece Uyanıp 2-3 Saat Uyumama
50 görüntüleme
M
Merve H.
11 Kasım 2025 02:42
Merhabalar, bebeğim 15 aylık son haftalarda gece 1-2 civarı uyaniyor ve asla uykuya geri gonderemiyorum. Emerek uyuyan bir bebek 2-3 saat boyunca mücadele ediyorum emziriyorum sallıyorum pispisliyorum ama asla uyumuyor. Kalkıp oyun oynuyor gülüyor babildiyor. Bu durumu yaşayan var mı? Bu gecici bir süreç mi yoksa alışkanlık mi oluyor merak ediyorum.

Fatma U.
Uyku Danışmanı - Uzman Psikolog
11 Kasım 2025 05:56
@Merve Hendek Merhabalar 🌼 bebeğinizin son haftalarda gece 1-2 civarı uyanıp 2-3 saat boyunca mücadele etmesi ve kalkıp oyun oynayıp gülmesi, bunun bir alışkanlık sorunu haline geldiğini gösterir. Bu uyanma, geçici bir süreçten (hastalık, diş çıkarma) ziyade, bebeğinizin geceyi gündüz gibi algıladığı ve emme/sallanma desteği olmadan uyku döngüleri arasında geçiş yapamadığı anlamına gelir. Bu gece oyun döngüsünü kırmak için, öncelikle uykuyu beslenme ve sallamadan ayırınız. Gece uyandığında, uzun mücadeleler verip uyutmaya çalışmak yerine, 15 dakikalık katı bir zaman sınırı koyunuz. Bu süreden sonra uyumuyorsa, onu sessizce beşiğinde bırakıp (güvenli bir şekilde) sizin için dinlenme zamanı başlatınız; bu, bebeğe oyunun artık bittiği sinyalini verir. Gündüz rutinini sıkılaştırınız; öğle uykusunun zamanlaması ve süresi, gece uykusunu direkt etkiler. Son olarak, yatağa koymadan önce emzirme veya sallamayı bırakınız; uykulu ama uyanıkken yatağa koyarak, kendi kendine dalma becerisini destekleyiniz.🌼
M
Merve H.
11 Kasım 2025 12:15
@Fatma Uygur bilgilendirme için çok teşekkür ederim. Aslında deginmedigim birkaç durum da var tabi. Bebeğim 4 köpek dişini aynı anda çıkartmaya başladı. 3 patladı büyüyor kalan 1 tanesi henüz patlamadi. Bir de 2 gün once menenjit aşısının son dozunu yaptırdık. Öncesinde bazı geceler sık uyansa da emerek geri uyuyordu. Şimdi uyandığında mutlaka tüm sesleri dinliyor. Mesela havalimanı yakın oldugu için uçak sesleri gelebiliyor. Gündüz bunları hep konuşuyoruz farkındalık için. Ama gece de öğrendiklerini tekrar ediyor sanırım. Ve özellikle oyun oynama kitap okuma babasıyla oynama bunları tekrar yapmak istiyor. Gözleri uykusuzluktan perişan halde de olsa 2-3 saat bu şekilde zaman geçirip sonunda uykuya dalıyor. Uyku düzeni iyice bozulmaya başladı kontrol altına alamıyorum artık.