14 Aylık Oğlumun Gelişimi Hakkında Endişelerim ve Görüşünüz
552 görüntüleme
N
Nur S.
8 Ağustos 2026 23:52
14 Aylık Oğlumun Gelişimi Hakkında Endişelerim ve Görüşünüz
Merhaba, 14 aylık oğlum Alperen’in gelişimiyle ilgili bazı davranışları hakkında görüşünüzü almak istiyorum. Özellikle bazı olumlu gelişimsel özellikleri olmasına rağmen ismine dönmemesi ve işaret parmağını kullanmaması nedeniyle endişeleniyorum.
Alperen’in taklit yeteneğinin oldukça iyi olduğunu düşünüyorum. Örneğin babası topu karnına koyduğunda bunu hemen fark edip aynı hareketi kendisi de yapıyor. Hapşırma ve öksürme taklitleri yapıyor. “Ce-ee” oyununu çok seviyor; hatta kendisi de oyunu başlatıp yaparken “ce-ee” diyor.
İsteklerini ise henüz işaret parmağıyla göstermiyor. Bunun yerine istediği şeye kendi ulaşabiliyorsa gidip alıyor. Ulaşamadığı veya yardım istediği durumlarda ise nesneyi bize getiriyor. Örneğin su içmek istediğinde ve şişenin kapağını açamadığında şişeyi bana getirip “ıh ıh ıh” şeklinde ses çıkararak açmamı istiyor. Acıktığında bazen “mama” diyor veya tezgâha uzanmaya çalışıyor.
Bir nesneyi “Bunu anneye/babaya götür” dediğimizde bazen götürüyor, bazen ise götürmüyor.
Beni en çok düşündüren konulardan biri ismine verdiği tepkinin çok az olması. İsmini söylediğimizde çok nadir dönüyor. Ancak “şşt” veya “pişt” dediğimizde dönüp bakıyor. Göz teması kuruyor; çok sık olmadığını düşünüyorum ama baktığında gözlerimizin içine uzun süre bakabildiği de oluyor.
Motor gelişimi açısından ise 10,5 aylıktan beri yürüyor. Bazen bay bay yapıyor, alkışlıyor ve bazen “gel gel” hareketini yapıyor.
Sosyal olarak da tek başına oyun oynamayı çok istemiyor; genellikle yanında bizim veya başka bir çocuğun olmasını istiyor. Akranlarıyla oynarken sıkılmadan vakit geçirebiliyor.
Göz temasının az olduğunu düşündüğümüz için daha önce çocuk psikiyatrisi ve gelişimsel pediatri takibine başladık. Doktorlar özellikle ismine dönmemesini ve işaret parmağıyla göstermemesini gelişimsel açıdan risk olarak değerlendiriyorlar. Fakat Alperen’in taklitlerinin iyi olması, oyunlara katılması, bazı jestleri kullanması, isteklerini farklı şekillerde ifade etmeye çalışması ve akranlarıyla ilgilenmesi gibi birçok olumlu özelliği de var.
Bu nedenle kafam çok karışıyor. Bir yandan birçok olumlu davranışı varken diğer yandan ismine nadir dönmesi ve işaret etmemesi beni endişelendiriyor.
Bu yaşta ismine dönmeme ve işaret etmeme tek başına ne kadar önemli bir risk göstergesidir? Alperen’in diğer olumlu özellikleri bu durumu nasıl değerlendirmenizi sağlar? Gelişimini desteklemek için şu aşamada özellikle yapmamız gereken bir şey var mı?
Teşekkür ederim.
Merhaba, 14 aylık oğlum Alperen’in gelişimiyle ilgili bazı davranışları hakkında görüşünüzü almak istiyorum. Özellikle bazı olumlu gelişimsel özellikleri olmasına rağmen ismine dönmemesi ve işaret parmağını kullanmaması nedeniyle endişeleniyorum.
Alperen’in taklit yeteneğinin oldukça iyi olduğunu düşünüyorum. Örneğin babası topu karnına koyduğunda bunu hemen fark edip aynı hareketi kendisi de yapıyor. Hapşırma ve öksürme taklitleri yapıyor. “Ce-ee” oyununu çok seviyor; hatta kendisi de oyunu başlatıp yaparken “ce-ee” diyor.
İsteklerini ise henüz işaret parmağıyla göstermiyor. Bunun yerine istediği şeye kendi ulaşabiliyorsa gidip alıyor. Ulaşamadığı veya yardım istediği durumlarda ise nesneyi bize getiriyor. Örneğin su içmek istediğinde ve şişenin kapağını açamadığında şişeyi bana getirip “ıh ıh ıh” şeklinde ses çıkararak açmamı istiyor. Acıktığında bazen “mama” diyor veya tezgâha uzanmaya çalışıyor.
Bir nesneyi “Bunu anneye/babaya götür” dediğimizde bazen götürüyor, bazen ise götürmüyor.
Beni en çok düşündüren konulardan biri ismine verdiği tepkinin çok az olması. İsmini söylediğimizde çok nadir dönüyor. Ancak “şşt” veya “pişt” dediğimizde dönüp bakıyor. Göz teması kuruyor; çok sık olmadığını düşünüyorum ama baktığında gözlerimizin içine uzun süre bakabildiği de oluyor.
Motor gelişimi açısından ise 10,5 aylıktan beri yürüyor. Bazen bay bay yapıyor, alkışlıyor ve bazen “gel gel” hareketini yapıyor.
Sosyal olarak da tek başına oyun oynamayı çok istemiyor; genellikle yanında bizim veya başka bir çocuğun olmasını istiyor. Akranlarıyla oynarken sıkılmadan vakit geçirebiliyor.
Göz temasının az olduğunu düşündüğümüz için daha önce çocuk psikiyatrisi ve gelişimsel pediatri takibine başladık. Doktorlar özellikle ismine dönmemesini ve işaret parmağıyla göstermemesini gelişimsel açıdan risk olarak değerlendiriyorlar. Fakat Alperen’in taklitlerinin iyi olması, oyunlara katılması, bazı jestleri kullanması, isteklerini farklı şekillerde ifade etmeye çalışması ve akranlarıyla ilgilenmesi gibi birçok olumlu özelliği de var.
Bu nedenle kafam çok karışıyor. Bir yandan birçok olumlu davranışı varken diğer yandan ismine nadir dönmesi ve işaret etmemesi beni endişelendiriyor.
Bu yaşta ismine dönmeme ve işaret etmeme tek başına ne kadar önemli bir risk göstergesidir? Alperen’in diğer olumlu özellikleri bu durumu nasıl değerlendirmenizi sağlar? Gelişimini desteklemek için şu aşamada özellikle yapmamız gereken bir şey var mı?
Teşekkür ederim.
M
Merve K.
9 Ağustos 2026 00:59
Benım kızım şuan 2.5 yasında ve işaret parmağını kullanmaya 19 aylıkken başladı sizin gibi ıh ıh diyordu istediği birşey olduğunda. İsmine önceden çok tepki göstermıyordu ama eskiye göre şuan gayet iyi fakat bazen yine hemen bakmıyor. Endişe etmeyin her çocuğun gelişimi kendine özel. Benım kızım mesela alkışı 17 aylıkken yapmaya basladı bay bayı da aynı şekilde mesela hala ters yapıyor ama konuşma cümle kurma vs her şeyi çok güzel bence endişe etmeyin otizme öyle hemen teşhis koymak çok zor dedi benim sağlık ocağı hemşirem. Ve 5 özellik taşıması lazım dedi
F
Figen ..
9 Ağustos 2026 01:03
uzman değilim benim de 14 aylık erkek ilk çocuğum ama bence bir tık fazla kafaya takıyorsunuz oğluma evin içinde “oğlum, canım, bitanem vs” seslendiğimde bakıyor kendi ismine bazen bakmıyor çünkü sürekli ismiyle seslenmiyorum, ikinci ismini bilmiyor bile, yani demem o ki ismine bakmadı işaret etmedi vs diyerek o kadar olumlu özelliğin içinde kendinize bu stresle yazık etmeyin
M
Merve K.
9 Ağustos 2026 01:08
uzman değilim benim de 14 aylık erkek ilk çocuğum ama bence bir tık fazla kafaya takıyorsunuz oğluma evin içinde “oğlum, canım, bitanem vs” seslendiğimde bakıyor kendi ismine bazen bakmıyor çünkü sürekli ismiyle seslenmiyorum, ikinci ismini bilmiyor bile, yani demem o ki ismine bakmadı işaret etmedi vs diyerek o kadar olumlu özelliğin içinde kendinize bu stresle yazık etmeyin

Selin E.
Premium Üye
9 Ağustos 2026 07:13
Suyu size getirmesi de bir iletişim aslında. Derdini anlatabiliyor yani. Biraz daha takip edebilirsiniz. Anne kaygısı gibi geldi bana biraz. İnşallah hiç bir şey yoktur sağlıkla büyür
S
Sibel A.
Premium Üye
29 Ağustos 2026 00:19
Benim oğlumda aynı bu şekilde 14 aylık tam olarak eli ile işaret etmiyor her poyraz dediğimizde bakmıyor bazen bakıyor bazen bakmıyor
M
Merve K.
29 Ağustos 2026 00:21
Benim oğlumda aynı bu şekilde 14 aylık tam olarak eli ile işaret etmiyor her poyraz dediğimizde bakmıyor bazen bakıyor bazen bakmıyor
S
Sibel A.
Premium Üye
29 Ağustos 2026 00:23
Endişe etmeyin kızım 18-19 aylıkkej işaret parmağını kıllanmaya başladı her seslendigimde ismine bakmıyordu her istediğine ıııı ıııı yapıyodu ama bir şekilde iletişim kuruyordu bizimle şuan 2.5 yasında her şey yolunda çok, şükür ekran varsa azaltın hatta sıfıra düşürün farkı göreceksiniz
M
Merve K.
29 Ağustos 2026 00:26
Ekran çok çok az. Ama sıfıra indireceğim 😌 ay içimi rahatlattınız Merve hanım aşırı korkuyorum birşey mi var diye sürekli birşeyler gösteriyorum göstermesiniistiyorum iyice kafayı yedim 🥹
S
Sibel A.
Premium Üye
29 Ağustos 2026 00:28
Anlıyor suyunu iç diyorum içiyor kitabını getir diyorum getiriyor göz göze gelip gözlerimi kırpıyorum oda kırpıyor öpücük atıyorum oda atıyor suyu verirken aldın mı diyorum aldın diyor aldım demiyorda aldın diyo onu ayırt edemedi 🙈 parmağımla topu gösterip getirir misin diyorum genelde getiriyor ama getirmediği de oluyor ama poyraz dediğimde mesela günde 10 kere diyorsam 5 bakıyor 5 bakmıyor
M
Merve K.
29 Ağustos 2026 00:33
Anlıyor suyunu iç diyorum içiyor kitabını getir diyorum getiriyor göz göze gelip gözlerimi kırpıyorum oda kırpıyor öpücük atıyorum oda atıyor suyu verirken aldın mı diyorum aldın diyor aldım demiyorda aldın diyo onu ayırt edemedi 🙈 parmağımla topu gösterip getirir misin diyorum genelde getiriyor ama getirmediği de oluyor ama poyraz dediğimde mesela günde 10 kere diyorsam 5 bakıyor 5 bakmıyor
S
Sibel A.
Premium Üye
29 Ağustos 2026 00:34
Odak noktası o an siz degilsinizdir diyorum ya ben çok taktım kafama psikolojim bozuldu resmen. Ne zaman ki kendi haline baskı yapmadan bıraktım ozaman normale döndü her şey. Aldın demesi daha çok küçük siz bir şeyi aldıgında örnegin suyu aldığında evet suyunu aldın vs diyorsanız çocuk onu almıştır sizden. Benim kızım da öyle kendisine sensin diyordu yaptın ettin vs diyordu konuşarak düzeltmeye başladık onu. Sizi anlaması komutları yerine getirmesi çok güzel. Her çocuk kendine özgü gelişir. Daha da küçük emin olun ki zamanla toparlayacak. Üzülmeyin kıyasta yapmayın sadece güzel bir şekilde sıkmadan boğmadan ilgilenin . Ama ekranı tamamen bitirin hala geç kalmış değilsiniz.
M
Merve K.
29 Ağustos 2026 00:36
Çok teşekkür ederim sıfırlayacağım 🥹
S
Sibel A.
Premium Üye
29 Ağustos 2026 00:38
İnanın bir hafta da bile farkı göreceksiniz sağlıkla büyütün yavrunuzu

Meryem G. ..
30 Ağustos 2026 19:57
Merhaba oğlum da sizinkilerde tamamen aynı ismine hep bakmaz ve işaret parmağını nerde dediğimde bir şeyi göstermek için kullanıyor kendi istekleri için bende çok kafama takıyorum çocuk psikyatrisi nasıl muayene ediyor acaba eşim bişey yok kuruntu yapıyorsun videolardan diyor ama bende siz gibi takıyorum.
M
Merve K.
30 Ağustos 2026 20:17
Merhaba oğlum da sizinkilerde tamamen aynı ismine hep bakmaz ve işaret parmağını nerde dediğimde bir şeyi göstermek için kullanıyor kendi istekleri için bende çok kafama takıyorum çocuk psikyatrisi nasıl muayene ediyor acaba eşim bişey yok kuruntu yapıyorsun videolardan diyor ama bende siz gibi takıyorum.

Meryem G. ..
30 Ağustos 2026 20:22
Ben kızımı götürdügümde çocuk gelişimciye kapıdaj girer girmez masal diye seslendi baktı kızım, sonra hadi sandalyeye otur bakalım dedi. Küp verdi bunları üst üste koyarmısn dedi koydu bardağa atar mısın dedi attı. Kağıt ckarttı hangisi kedi köpek cs diye sordu yaptı. Kaşın gözun burnun nerde vs dedi doğru bildi. Çocuğun gelişimi gayet güzel dedi. Kızım 2 yaşjndaydı ama goturdugumde. Bir daha da götürmedım. O aylarda bende çok fazla takıyodım ve instagram da surekkı karsıma otizm videoları çıkıyordu beni çok etkiliyordu. İsmine doğru düzgün bakmıyordu alkış baybay işaretle gosterme yoktu. Kızımın her şeyi geç oldu. Çok şükür şuan iyiyiz korkacak hiçbir şey yok. Eğer ki göz teması varsa sizi anlıyor ge kendini bir şekilde ifade ediyorsa k.orkmayın. o. Tizm teşhisi öyle bir iki unsurla koyulacak bir şey değil ö 5 özelliği tasıması lazım.
M
Merve K.
30 Ağustos 2026 20:27
Teşekkür ederim siz gibi insanlar içimi rahatlatıyor. Başına çok buyruk küp koyma göstereyim diyorum yıkıyor hep hareket elinde bişey bile göstermeme fırsat vermiyor bu yüzden biraz da sanırım takıyorum hep hareket oyun oturana kadar 1 dk oturmıyor bende üzülüyorum. Teşekkür ederim tekrardan
M
Merve K.
30 Ağustos 2026 20:30
Teşekkür ederim siz gibi insanlar içimi rahatlatıyor. Başına çok buyruk küp koyma göstereyim diyorum yıkıyor hep hareket elinde bişey bile göstermeme fırsat vermiyor bu yüzden biraz da sanırım takıyorum hep hareket oyun oturana kadar 1 dk oturmıyor bende üzülüyorum. Teşekkür ederim tekrardan

Meryem G. ..
30 Ağustos 2026 20:34
Birde kızımı aldım ayna karşısına sureklı senin adın Masal diyodum . Bide sürekli masal masal masal diye seslendiğim için artık çocuk benım ses tonuma alısmıstı bakmıyodu. Yabancı ses seslendiğinde nadiren duyduğu ses onlara bakıyor mu
M
Merve K.
30 Ağustos 2026 20:50
Gökalp gel dediğimde bak al dediğimde bakıyor yapıyor dışarda parkta uzaktan Gökalp dediğimde sesi arıyor ona seslendiğimizi fark ediyor babası bahçeye çıkarıyor balkondan Gökalp diyince bakıyor evde bişeye dikkat verince asla bakmıyor ama birde hayvanları yeni öğretiyorum köpeğe falan da miyav diyor bugün bi hanımefendi bunla ilgili psikiyatri ye git dedi şok oldum.. sonra sabahtan beri canım sıkkın moralim bozuk yemek bile yapmadım düşünmekten açıkçası 🥹
Yükleniyor...