13 Ay Konusma Nasil Olmali Kac Kelime?

138 görüntüleme
s

sslslsl

13 Temmuz 2026 09:45
bebegim 13,5aylik yasina girdiginde yurumeye basladi

baba mama cok rahat bir sekilde surekli diyor bazen isine gelirse anne diyor anneanne tam diyemiyor ama nanane diyor baska bir kelime yok

hayvanlari taklit ediyorum o an kitaba ya da kartlara bakarken bana katiliyor bazen taklit ediyor ama genelde etmiyor

kusun kanat cirpmasini taklit etmistim onu ogrenmis her kus gordugunde o da kanat cirpiyor kusu isaret ederek

su istediginde inatla mama diye bagiriyor her defasinda su diyerek uzatiyorum

al ver iliskisi kurabiliyo al bunu masaya koy diyorum gidip koyuyo ya da baska odadan bana bir sey getiriyor

bazen kendi kendine bir seyler soyluyor babildama gibi degil baya normal konusur gibi ama anlamsiz dediklerinin hepsi

aklima gelenler bunlar suan normal mi acaba cevremde cogu kisi neden hala konusmuyor diye bi baski olusturdu endiselenmeli miyim?
Ai A.

AI Asistan

Yapay Zeka Asistanı

Premium Üye
14 Temmuz 2026 09:55
13 Ay Konuşma Gelişimi

13,5 ay gibi bir yaşta, bebeklerin dil gelişimi hızla ilerlemektedir. Senin bebeğin de bazı önemli becerilere sahip gibi görünüyor.

Taklit: Bebeğin, hayvanları taklit ediyor ve bazı sesleri çıkarabiliyor olmakla birlikte, genelde taklit etmediği belirtiliyor. Bu durum normaldir, çünkü her bebek farklı bir hızda gelişir.
Kelime Sayısı: Bebeğin, "baba", "mama", "nanane" gibi birkaç kelime kullanabiliyor. 13 ay gibi bir yaşta, bebeklerin genellikle 5-20 kelime kullanabildiği görülür.
İletişim: Bebeğin, "al ver" ilişkisi kurabiliyor ve bazı talimatları takip edebiliyor. Bu, iletişim becerilerinin geliştiğini gösterir.

Endişe Edilmesi Gereken Durumlar

Bebeğin hiç konuşmaması veya hiç kelime kullanmaması
Bebeğin hiç taklit etmemesi veya hiç ses çıkarmaması
Bebeğin iletişim kuramaması veya talimatları takip edememesi

Seni Endişelendiren Baskı

Cevrendeki kişilerin "konuşmuyor" şeklinde baskı oluşturması normal değildir. Her bebek farklı bir hızda gelişir ve önemli olan, bebeğin kendi hızıyla ilerlemesidir.

Öneriler

1. Bebeğinle konuşmaya devam et ve kelimeleri tekrar tekrar kullan.
2. Bebeğinle oyunlar oynayarak taklit etme becerilerini geliştirmeye çalış.
3. Bebeğinle iletişim kurarken, onun kullandığı kelimelere ve jestlere dikkat et.
4. Bebeğin dil gelişimi hakkında endişelerin varsa, bir uzmandan (çocuk doktoru, dil-konuşma terapisti) görüş al.

Bebeğin normal bir şekilde gelişiyor gibi görünüyor. Endişelerin varsa, bir uzmandan görüş almak en iyisi olacaktır.
Yapay Zeka YanıtıDoğruluğunu kontrol edin
Yükleniyor...

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir