11 Aylık Alkışlama Bay Bay Gel Gel Gibi Jestler Yapmıyor

452 görüntüleme
G

Gizem Y.

3 Eylül 2025 10:55
Merhaba, oğlum 11 aylık çok uzun zamandır göz teması sosyal gülümseme ve ismine tepkisi var ama alkış yapmak, bay bay yapmak veya gel gel yapma gibi jestleri hiç yok. Anne, baba, dede, mama gibi kelimeleri var ama anne nerde baba nerde dediğimizde bize bakmıyor. Son bir aydır farkettiğim bir diğer şey ise tek elinde sürekli bir oyuncak veya bir nesne taşıyor ben elinden aldığımda da başka bir şey buluyor yine elinde taşıyor. Son bir haftadır yürümeye de başladı yürümeye çalışırken de genelde elinde bir şey tutmak istiyor.
Lütfen yardımcı olur musunuz bu durum gelişim geriliği midir otizmle alakası var mıdır?
E

Emel A. S.

3 Aralık 2025 18:22
Gizem hanım merhaba benimde kızım aynı şeyleri yaşıyor pediatri uzmanına götürdüm uyaran eksikliği dedi be ergoterapiye yönlendirdi sizde birgelişme varmı
M

Melike g.

4 Aralık 2025 08:54
Benim kızım da bay bay yapmıyor 11 aylık ben de endişeleniyorum
M

Melike g.

4 Aralık 2025 08:55
@Emel Arslan Soylu hiçbirini mi yapmıyordu taklitlerin sadece alkış bay bay mı
E

Emel A. S.

4 Aralık 2025 08:58
Melike hanım sosyal gülümsemesi var göz kontağı çok güzel babıldaması vr alkış yapıyordu umuttu şimdi yenibay bay için çabalıyor ama öne arkaya sallanması var bunun için gitmiştim doktor direk uyaran eksikliği dedi
G

Gizem Y.

4 Aralık 2025 09:04
Merhaba, oğlum şuan 14 aylık oldu. Alkış ve bay bay yapmaya yaklaşık 12. Aydan sonra başladı şuan gayet güzel bir şekilde yapıyor çok şükür. Kendi kendine biz söylemeden de biri evden giderken bay bay yapmaya 13. Ayda başladı önceleri sadece biz söylediğimizde bir yapıyor bir yapmıyordu (keyfine göre:) ) ben çocuk doktorumuzla bu endişelerimi paylaştığımda merak etme oğlum otizm falan değil sadece sosyal olarak daha fazla etkileşime girmesi gerekiyor demişti. Yaşıtı kuzeni varsa onunla sık sık biraraya getir yoksa da oyun grubuna başla demişti. Her çocuğun gelişimi birbirinden farklı ilerliyor gerçekten bizim 13. Ayda algıları bir anda çok açıldı hayvanları öğrendi hayvan seslerini yavaş yavaş çıkarmaya başladı, kulaklarını burnunu göstermeyi öğrendi. Özellikle sosyal medyadaki içerikler beni çok korkutuyordu ve çocuğumu sürekli şüpheyle izliyordum. Doktorumuzla konuştuktan sonra akışına bıraktım ve gerçekten ikimizde rahatladık:)
E

Emel A. S.

4 Aralık 2025 10:03
Gizem hanım maşallah maşallah çok sevindim sizin adınıza darısı başımıza birde kızlarım ikiz birisinin ileri geri sallanması var inşallah bizde düzeliriz :) ergoterapiye gdiicez gelişim olduğunda buraya yazarım inşallah adınıza çok sevindim 🌺
G

Gizem Y.

4 Aralık 2025 10:08
Emel hanım çok teşekkür ediyorum. Kızlarınızı sağlıkla büyütün inşallah. Sizin de güzel haberlerinizi bekliyorum. Konu çocuklar olunca kendimizi bazen çok yıpratıyoruz düşünüp durmaktan ama inşallah siz de benim gibi bir kaç ay sonra boşuna üzülmüşüm dersiniz :)
E

Emel A. S.

4 Aralık 2025 11:39
Gizem hanımm güzel temennileriniz için teşekkür ederim umutla buraya güzel haberleri yazacağım ve umarım bende boşuna üzülmüşüm derim çok sağolun 🌺
H

Halime

9 Aralık 2025 21:55
Gizem hanım merhaba benimde oğlum 11 ay 17 günlük aynıları bizde de var. By by yok sesleri hareketleri taklit yok yaşıtlarına bakıyorum oğlum geriden mi geliyor aceba diye endişe ediyorum. Bakıcısının çocukları var onlar okula giderken by by yapmayı öğrenmişti ben işe giderken by by yaptım oğlumda ilk defa bana tepki verdi ama bu nerdeyse bir ay önceydi sonrasında hiç by by yapmadı. Taklit yok bence sesleri hareketleri taklit etmiyor sadece piyanosuna ellerimle hızlı hızlı vuruyorum oda vurmaya başladı bir kaç sefer onun haricinde taklit yok yoksa ben mi anlamıyorum. Sürekli hareket halinde iki haftaya kadar yemek reddimiz vardı şimdi çok iyiz yemesi iştahı düzeldi. Sürekli yürümek istiyor yerinde durmuyor bazen odadan gidince mızmızlanıp peşimden geliyor ama etrafında birileri olunca benimle ilgilenmiyor.
H

Halime

9 Aralık 2025 22:02
Elinde oyuncak nesne tutmaları başladı 11. Ayda başladı bu huyu. Önüne mutfak eşyaları koyuyorum oynasın diye oynuyor ama elinde tutuyor oyuncağı, değiştirsem elinden alsam başka bir şey bulup onu bırakmıyor dikkati değişince bırakıyor. Bizde baba mama gaga gibi seslerimiz vardı şimdi kendi oyuna daldığında ses çıkarır biz güleriz o daha fazla ses çıkartıyor. Hayırı anlıyor gibi ama ismine hala nadir tepki verir. Kaan dediğimde bakmaz ama sesime baktığını düşünüyorum ismine değil sesimi fark ederse bakar ismine baktığını düşünmüyorum. Anlamlı anne baba dede demesi gerekiyormuş ama sanırım bu 12.ayı doldurduğunda başlıyor
G

Gizem Y.

9 Aralık 2025 22:12
Halime hanım merhaba, benim oğlum bahsettiğim gibi 12. Aydan sonra yavaş yavaş başladı bay bay, alkış yapmaya ve bir anda da olmadı yavaş yavaş gelişti. Tamamen yapabilmesi neredeyse 13. Ayı bulmuştu. Ben de etrafımdaki çocuklarla sürekli kıyaslıyordum hatta 7 aylıkken alkış yapan bir bebek gördüğümde aşırı endişelenmiştim aylarca bekledim resmen yapmasını. Doktorumuzla konuştuğumda fiziksel olarak erken gelişim gösteren bebekler (örneğin erken yürümek gibi) sosyal gelişimi biraz geri plana atabiliyor bu normal ama sosyal olarak bol bol yaşıtları ile etkileşime girsin demişti. Benim oğlum da 10 ay 20 günlüktü yürüdüğünde bu yüzden ben de biraz daha rahatladım ve bekledim çok şükür şuan taklit becerisi yaşıtları ile aynı. Ben bir uzman değilim ama oğlunuzda sadece taklit yapmaması dikkatinizi çekiyor geri kalan şeyler normal seyrinde ilerliyorsa inşallah yakında yapmaya başlayacaktır. Biz de öyle oldu ben akışına bırakıp rahatlayınca birden yapmaya başladı yani :)
G

Gizem Y.

9 Aralık 2025 22:25
Bu bahsettiğiniz elinde nesne tutma durumu bizde yürümeyi iyice öğrendiğinde bitti ben de yürümeye çalışırken dengesini sağlamak için böyle bir şey yaptığını düşündüm sonrasında ama o dönem neredeyse 1 ay boyunca sürekli elinde bir nesneyle dolaşıyordu ben elinden alsam bile anında başka bir şey bulup yine taşıyordu. İsmine tepki vermesi konusunda da oğlum çok uzun zamandır ismiyle seslendiğimizde bize bakıyordu tabi oyuna çok daldığı zamanlar bakmadığı da oluyordu bir kaç defa seslenmem gerektiği de oluyordu. Ben de 8-9 aylıkken acaba ismini gerçekten biliyor mu diye birkaç farklı isimle seslenmiştim ve yine bakmıştı. Aynı sizin dediğiniz gibi ismine değil de sese tepki veriyor diye düşünmüştüm. Ama bu durumda biraz daha büyüdüğünde düzeldi şuan gürültülü bir ortamda kendi kendine oynarken sadece ismini duyduğunda dönüp bakıyor.
E

Elif B.

13 Aralık 2025 20:14
Beklerinizde taklit geç başlamış anladığım kadarı ile peki babıldamalar ne zaman başladı

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir