0-3 Yaş Evde Oyun Rehberi
260 görüntüleme

Fatma U.
Uyku Danışmanı - Uzman Psikolog
27 Aralık 2025 13:37
0-3 yaş dönemi, bir çocuğun beyninin en hızlı geliştiği ve dünyayı oyun yoluyla anlamlandırdığı altın çağdır. Bir psikolog gözüyle evdeki oyun, sadece vakit geçirmek değil; güvenli bağlanma, özgüven ve bilişsel becerilerin temelini atmaktır.
İşte yaş gruplarına göre evde oynayabileceğiniz gelişim odaklı oyunlar:
🧸 0-12 Ay: Duyusal Keşif ve Güven
Bu dönemde oyunun amacı dünyayı tanıtmak ve "burası güvenli" mesajını vermektir.
Doku Sepeti (Hazine Sepeti): Evdeki farklı dokuları (ipek eşarp, tahta kaşık, yumuşak sünger, metal süzgeç) bir sepete koyun. Bebeğinizin bunları incelemesine, ağzına götürmesine (güvenli olanları) ve hissetmesine izin verin.
Psikolojik Kazanım: Merak duygusunu ve duyusal işlemlemeyi destekler.
Ayna Karşısında Mimik Oyunu: Bebeğinizle aynanın karşısına geçin. "Mutlu", "şaşkın", "üzgün" yüz ifadeleri yapın.
Psikolojik Kazanım: Kendilik farkındalığı ve temel duygu tanıma becerisi başlar.
🏃 12-24 Ay: Hareket, Taklit ve Beceri
Bu yaşta çocuk "ben de yapabilirim" demek ister. Özerklik duygusu ön plandadır.
"Mış Gibi" Yapma ve Ev İşlerine Katılım: Siz yerleri silerken ona da küçük bir bez verin. Boş tencerelerle yemek yapıyormuş gibi yapın.
Psikolojik Kazanım: Taklit yoluyla öğrenme ve "yeterlilik" duygusunu pekiştirir.
Aktarma Oyunları: İki kap alın; birine pirinç veya su koyun, bir kaşık yardımıyla diğerine aktarmasını sağlayın.
Psikolojik Kazanım: Odaklanma süresini uzatır ve ince motor becerilerini geliştirir.
🎭 24-36 Ay: Hayal Gücü ve Duygu Yönetimi
Sembolik oyunların (hayali oyunlar) zirve yaptığı, dil gelişiminin hızlandığı dönemdir.
Evcilik ve Rol Yapma: Oyuncak bebekleri hasta olsun, onları iyileştirin. Ya da bir "çay partisi" düzenleyin.
Psikolojik Kazanım: Sosyal kuralları öğrenir ve gün içinde yaşadığı korku/kaygıları oyun yoluyla dışa vurur.
Yastıklardan Engel Parkuru: Evdeki yastıkları yere dizin ve üstlerinden atlama, altından geçme oyunları kurun.
Psikolojik Kazanım: Kaba motor becerileriyle birlikte özgüvenini artırır.
İşte yaş gruplarına göre evde oynayabileceğiniz gelişim odaklı oyunlar:
🧸 0-12 Ay: Duyusal Keşif ve Güven
Bu dönemde oyunun amacı dünyayı tanıtmak ve "burası güvenli" mesajını vermektir.
Doku Sepeti (Hazine Sepeti): Evdeki farklı dokuları (ipek eşarp, tahta kaşık, yumuşak sünger, metal süzgeç) bir sepete koyun. Bebeğinizin bunları incelemesine, ağzına götürmesine (güvenli olanları) ve hissetmesine izin verin.
Psikolojik Kazanım: Merak duygusunu ve duyusal işlemlemeyi destekler.
Ayna Karşısında Mimik Oyunu: Bebeğinizle aynanın karşısına geçin. "Mutlu", "şaşkın", "üzgün" yüz ifadeleri yapın.
Psikolojik Kazanım: Kendilik farkındalığı ve temel duygu tanıma becerisi başlar.
🏃 12-24 Ay: Hareket, Taklit ve Beceri
Bu yaşta çocuk "ben de yapabilirim" demek ister. Özerklik duygusu ön plandadır.
"Mış Gibi" Yapma ve Ev İşlerine Katılım: Siz yerleri silerken ona da küçük bir bez verin. Boş tencerelerle yemek yapıyormuş gibi yapın.
Psikolojik Kazanım: Taklit yoluyla öğrenme ve "yeterlilik" duygusunu pekiştirir.
Aktarma Oyunları: İki kap alın; birine pirinç veya su koyun, bir kaşık yardımıyla diğerine aktarmasını sağlayın.
Psikolojik Kazanım: Odaklanma süresini uzatır ve ince motor becerilerini geliştirir.
🎭 24-36 Ay: Hayal Gücü ve Duygu Yönetimi
Sembolik oyunların (hayali oyunlar) zirve yaptığı, dil gelişiminin hızlandığı dönemdir.
Evcilik ve Rol Yapma: Oyuncak bebekleri hasta olsun, onları iyileştirin. Ya da bir "çay partisi" düzenleyin.
Psikolojik Kazanım: Sosyal kuralları öğrenir ve gün içinde yaşadığı korku/kaygıları oyun yoluyla dışa vurur.
Yastıklardan Engel Parkuru: Evdeki yastıkları yere dizin ve üstlerinden atlama, altından geçme oyunları kurun.
Psikolojik Kazanım: Kaba motor becerileriyle birlikte özgüvenini artırır.

Kübra E.
27 Aralık 2025 14:08
Çok teşekkürler emeğinize sağlık ❤️
R
Rüveyda T.
27 Aralık 2025 14:20
😍♥️
D
Dilek ..
27 Aralık 2025 19:43
Merhabalar Fatma hanım.
18 ay erkek Bebek. Yapi blokları diziyoruz kule yapıyoruz istediği gibi olmayınca hepsini yıkıyor. Yerlere atıyor. Kafasını sağa sola vuruyor. Oyun hazırlanıyorum hepsini yıkıyor bozuyor. Oyun kuramiyorum. Yanında otuyorum beraber oynamak zor oluyor. Ne yapmalıyım şaşırdım kaldım
18 ay erkek Bebek. Yapi blokları diziyoruz kule yapıyoruz istediği gibi olmayınca hepsini yıkıyor. Yerlere atıyor. Kafasını sağa sola vuruyor. Oyun hazırlanıyorum hepsini yıkıyor bozuyor. Oyun kuramiyorum. Yanında otuyorum beraber oynamak zor oluyor. Ne yapmalıyım şaşırdım kaldım

Fatma U.
29 Aralık 2025 05:58
@Dilek Merhabalar 🌼 Bu durum sık karşılaşılan ve henüz gelişmemiş olan duygu düzenleme işleminin bir sonuçları. Bu yaştaki öfke nöbetleri normaldir; sakin kalıp ona güvenli bir alan sağlamak en doğru yaklaşımdır.
D
Damla M. U.
29 Aralık 2025 06:10
14 aylık dikkati çok dağınık etrafda dikkatini dağatacak şeylerde bırakmıyorum günde 3/4 oyuncaktan başka oyuncak vermiyorum ama oyun oynama sürelerimmiz kısa nasıl ilerlemeliyim bilmiyorum

Fatma U.
29 Aralık 2025 06:15
@Damla Meydan Uçgun Merhabalar 🌼 oyun sürelerinin kısa olması, bu gelişim süreci için tamamen doğaldır. Dikkat süresi yaşla birlikte uzar; bu çevrede çevreyi keşfetmenin odaklanmanın önüne geçebilir. Az sayıda oyuncak sunmanız doğru bir adım; Oyunun aktif değişiminizle sürecini desteklemeye devam edebilirsiniz.