0-24 Ay Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Olmalı?
550 görüntüleme

Fatma U.
Uyku Danışmanı - Uzman Psikolog
16 Aralık 2025 07:00
Bebeklerin 0-24 aylık dönemdeki uyku düzeni, hızla değişen fizyolojik ve gelişimsel ihtiyaçlarına göre farklılık gösterir. Bir psikolog ve gelişim uzmanı perspektifinden, aylara göre ideal uyku düzeni hedeflerini aşağıda bulabilirsiniz:
1. Yenidoğan Dönemi (0-3 Ay)
Bu dönemde düzen (rutin) beklemek yerine, ihtiyaç odaklı yaklaşım esastır.
Toplam Uyku: 14-17 saat.
Gece Uykusu: Düzensizdir, genellikle 2-4 saatlik kısa periyotlar halinde uyanırlar.
Gündüz Uykusu: 4-6 kısa şekerleme (nap) şeklinde.
Odak: Bebeğin gündüz ve gece ayrımını öğrenmesine yardımcı olun. Gündüz aydınlık ve sesli, gece ise karanlık ve sessiz bir ortam sağlayın.
2. Düzene Geçiş Dönemi (4-6 Ay)
Bu dönemde uyku döngüleri olgunlaşır ve uyku eğitimi için en uygun zaman başlar.
Toplam Uyku: 12-15 saat.
Gece Uykusu: 8-12 saatlik kesintisiz uyku hedefi konulabilir (Beslenme ihtiyacı doktora danışılarak azaltılmalıdır).
Gündüz Uykusu: Genellikle 3 şekerlemeye düşer.
Odak: Uyku rutini oluşturulmalı ve bebek uykuya uykulu ama uyanık (gözleri açık) şekilde yatırılmalıdır. Bu, kendi kendine uyuma becerisinin temelidir.
3. Oturmuş Düzen Dönemi (6-12 Ay)
Uyku düzeninin büyük ölçüde oturması beklenir.
Toplam Uyku: 11-14 saat.
Gece Uykusu: Genellikle tek bir uzun periyot halindedir.
Gündüz Uykusu: 2 şekerlemeye düşer (sabah ve öğleden sonra). 9. ay civarında ayrılık kaygısı nedeniyle uyku gerilemeleri yaşanabilir.
Odak: Tutarlılık esastır. Ağlama veya uyanma durumlarında kararlı ve sakin kalarak, bebeğin bağımsız uyku becerisini pekiştirin.
4. Yürüme Çağı Dönemi (12-24 Ay)
Artan bağımsızlık ve motor beceriler uykuyu etkileyebilir.
Gündüz Uykusu: Genellikle tek bir uzun şekerlemeye düşer (Öğlen uykusu). Bu geçiş dönemi 15-18. aylar arasında yaşanır ve kısa süreli uyku bozukluklarına neden olabilir.
Odak: Uykuya direnmeyi yönetmek önemlidir. Uyumadan önce yeterli fiziksel aktivite sağlanmalı, ancak uyku rutinine geçişte ekran süresi kesinlikle sıfırlanmalıdır. Gece korkuları başlarsa, güvenlik hissini güçlendirin.
💡 Başarılı Uyku Düzeni İçin Anahtar Kavramlar
Tutarlı Rutin: Her gece aynı saatte ve aynı adımlarla yapılan sakinleştirici aktiviteler (banyo, kitap okuma, ninni).
Karanlık ve Sessiz Ortam: Mümkün olduğunca karanlık ve bebek için güvenli bir uyku ortamı.
Uygun Uyanıklık Süreleri: Bebeğin yaşına uygun uyanık kalma süresine dikkat edin (aşırı yorgunluktan kaçının).
1. Yenidoğan Dönemi (0-3 Ay)
Bu dönemde düzen (rutin) beklemek yerine, ihtiyaç odaklı yaklaşım esastır.
Toplam Uyku: 14-17 saat.
Gece Uykusu: Düzensizdir, genellikle 2-4 saatlik kısa periyotlar halinde uyanırlar.
Gündüz Uykusu: 4-6 kısa şekerleme (nap) şeklinde.
Odak: Bebeğin gündüz ve gece ayrımını öğrenmesine yardımcı olun. Gündüz aydınlık ve sesli, gece ise karanlık ve sessiz bir ortam sağlayın.
2. Düzene Geçiş Dönemi (4-6 Ay)
Bu dönemde uyku döngüleri olgunlaşır ve uyku eğitimi için en uygun zaman başlar.
Toplam Uyku: 12-15 saat.
Gece Uykusu: 8-12 saatlik kesintisiz uyku hedefi konulabilir (Beslenme ihtiyacı doktora danışılarak azaltılmalıdır).
Gündüz Uykusu: Genellikle 3 şekerlemeye düşer.
Odak: Uyku rutini oluşturulmalı ve bebek uykuya uykulu ama uyanık (gözleri açık) şekilde yatırılmalıdır. Bu, kendi kendine uyuma becerisinin temelidir.
3. Oturmuş Düzen Dönemi (6-12 Ay)
Uyku düzeninin büyük ölçüde oturması beklenir.
Gece Uykusu: Genellikle tek bir uzun periyot halindedir.
Gündüz Uykusu: 2 şekerlemeye düşer (sabah ve öğleden sonra). 9. ay civarında ayrılık kaygısı nedeniyle uyku gerilemeleri yaşanabilir.
Odak: Tutarlılık esastır. Ağlama veya uyanma durumlarında kararlı ve sakin kalarak, bebeğin bağımsız uyku becerisini pekiştirin.
4. Yürüme Çağı Dönemi (12-24 Ay)
Artan bağımsızlık ve motor beceriler uykuyu etkileyebilir.
Gündüz Uykusu: Genellikle tek bir uzun şekerlemeye düşer (Öğlen uykusu). Bu geçiş dönemi 15-18. aylar arasında yaşanır ve kısa süreli uyku bozukluklarına neden olabilir.
Odak: Uykuya direnmeyi yönetmek önemlidir. Uyumadan önce yeterli fiziksel aktivite sağlanmalı, ancak uyku rutinine geçişte ekran süresi kesinlikle sıfırlanmalıdır. Gece korkuları başlarsa, güvenlik hissini güçlendirin.
💡 Başarılı Uyku Düzeni İçin Anahtar Kavramlar
Tutarlı Rutin: Her gece aynı saatte ve aynı adımlarla yapılan sakinleştirici aktiviteler (banyo, kitap okuma, ninni).
Karanlık ve Sessiz Ortam: Mümkün olduğunca karanlık ve bebek için güvenli bir uyku ortamı.
Uygun Uyanıklık Süreleri: Bebeğin yaşına uygun uyanık kalma süresine dikkat edin (aşırı yorgunluktan kaçının).
D
Diren T. ..
16 Aralık 2025 07:06
Kızım suan 13bucuk aylık ayrıca çiğneme dişlerini peş peşine çıkarıyor gündüz uykularımız aşırı bozuldu sabah 08:30-09:00 arası uyanıyor akşamları en geç 20:00-20:30 arası net uyumakta gündüzleri 40dk 1saat uyuduğu için ertesi gün sabahı geç kalkıyor şekerleme yaptirmak istiyorum akşam 17:00 olmadan ama inatlaşıyor uykusu olmasına rağmen bu dönem ne zaman geçecek
D
Diren T. ..
16 Aralık 2025 07:08
Yada biz hangi duruma evriliyoruz

Ayşegül A.
16 Aralık 2025 07:42
@Fatma Uygur 7 aylık olduk gündüz 3 uyku yapıyor ama uyku süreleri çok kısa.bazen yarım saat bile olmuyor.20-50 dk arası oluyor.sabah en geç 8 uyanıyor.40-50 dk arası uykuyu sadece sabah yapıyor.bazen çok nadir 1,5 saat olabiliyor.akşam en geç 8-9 da uyutuyorum.direnirse 10 u bulabiliyor bazen. son 2 uyku çok kısa oluyor.o yüzden 2 uykuya düşemiyorum yetmediği için.sürelerini uzatmak için ne yapabilirim? 2 uykuya nasıl geçebilirim acaba?
C
Ceren ..
16 Aralık 2025 08:03
merhaba kızım altı aylık uyumuyor uyku hijyenine dikkat ediyorum uyku saatlerini düzeltmeye çalışıyorum gündüz uykularını max 1 saat tutuyorum ama bebekleri uyandırmak müdahale etmek doğru mu zarar verir mi ileride endişeliyim aslında ailem de çevrem de karışma bebek bu istediği zaman uyusun uyansın diyorlar

Ümran A.
16 Aralık 2025 08:11
Merhaba @Fatma Uygur hanım, kızım 7 aylık gündüz iki uyku uyuyor max 1 saat olacak şekilde. Son uykusu 16.30 nadiren de olsa 17.00 de bitiyor. Gece uykusuna 9 civarı geçiyor. Son bir aydır hemen hemen , gece çok sık uyanıyor 5-6 kere oluyor bazen geceleri. Özellikle gece 3ten sonra saat başı uyanıyor gözleri kapalı yatakta dönüp duruyor. Bu durumu düzeltmek için ne yapmalıyım ?
E
Ebruu
16 Aralık 2025 17:53
Merhaba bebegım bır yasına görmek üzere önceden derin gece uykularımız vardı sımdı yok ıkı kez beslenmek ıcın uyanıyor uyanıklık ıle uyku arasında sureklı , pış pış ıle uyuyor alıştıramadım hocam bebeklıgonden berı sallıyorum gözler kapalı muzık ıle ,başka türlü uyumuyor. Napmalıyım, bıde derım uykulara ne zaman geçeriz tekrar @Fatma Uygur hanım
M
Menekşe K. ..
16 Aralık 2025 18:23
Kızım 16 aylık gunduz gündüz iki saat uyuyor problem olmuyor gece 5 6 defa kalkıyor emmek için ne zman sabaha kadar güzelce uyur bu gece güzel uyudu dedigim günlerbile en az iki üçdefa kalkiyo emmek için
F
Fatma Z. S.
17 Aralık 2025 09:55
Merhaba fatma hanım bebeğin 3 ay 12 günlük gündüz 4 uyku yapıyor ve toplam 1 er saat olmak üzere bazen daha kısa gece uykusunada en son uyanıklık saatine göre 1-1:30 saat ekleyip max öyle geçiriyorum ancak gece uykusuna geçtikten 1 saat sonra gene uyanıyor ve geri dalmada aşırı zorlanıyor ve birde gaz sancısı hala çekiyor uykulardan bu sebeple de uyandığını farkettim, nasıl bir yol izlemeliyim güne 8 buçuk gibi başlıyoruz çünkü daha erken olması beni mental olarak aşırı yıpratıyor🥲 yani bebeğimin 1 saatte bir uyandığını farkettim gündüz uykularında ve gece uykusuna ilk geçişte ama gece uykusundayken maşallah sadece emmeden emmeye kalkıyor bu arayar biraz sık kalkıyor sanırım atak dönemi olması sebebiyle ama buda geçici eminimki ve uykularında aşırı kıpırdanıyor hamsi gibi diyorum hep uykuda bu kadar hareket normal mi 🥲
S
Seçil .. K.
17 Aralık 2025 14:56
22 aylık oğlum hala 2 uyku yapıyor sabah 7 de uyanıyor ilk uykuyu 10 da uyuyor bazen 1 saat bazen 2 saate yakın uyuyor 15.00- 16.00 gibi tekrar uyuyor 21.00 de gece uykusuna geçiyor ve bunlatı hep kendisi istiyor uyku düzenini doğdugundan itibaren kendisi oluşturdu hep ama tek uykuya geçmek için ara ara çok uğraştık malesefki olmuyor hala aşırı gazlı bagırsak huzursuzlugu çok fazla etkiliyor mu bilmiyorum böyle oluncada gece uykusu bölük pörcük nasıl yapmak gerekiyor bilmiyorum artık
B
Berna D.
17 Aralık 2025 18:28
Merhaba @Fatma Uygur hanım. Benim
Bebeğimde bende memede babasında ayakta sallanarak uyuyor. 22 aylık. Gündüz uykusu 13-14:30 arası gibi düzenli gece 21 gibi yatağına gidip kendi yatip beni cagiriyor. Ancak gece 23:30 gibi uyanmaya başlıyor ve sabaha kadar 45-50 bazen 30 dk da bir uyanıp ağlıyor ve zorla babasının ayağına tırmaniyor sallasın diye yada bana meme diye yapışıp ağlıyor sarilalim falan deyince de kendine vuruyor kafasını atıyor 6 aylıktan beri falan da böyle hiç 3 saat kesintisiz uyumuşluğu yok. Ne önerirsiniz
Bebeğimde bende memede babasında ayakta sallanarak uyuyor. 22 aylık. Gündüz uykusu 13-14:30 arası gibi düzenli gece 21 gibi yatağına gidip kendi yatip beni cagiriyor. Ancak gece 23:30 gibi uyanmaya başlıyor ve sabaha kadar 45-50 bazen 30 dk da bir uyanıp ağlıyor ve zorla babasının ayağına tırmaniyor sallasın diye yada bana meme diye yapışıp ağlıyor sarilalim falan deyince de kendine vuruyor kafasını atıyor 6 aylıktan beri falan da böyle hiç 3 saat kesintisiz uyumuşluğu yok. Ne önerirsiniz
M
Mehves
17 Aralık 2025 18:45
Merhaba Fatma hanım. 6. Aya kadar oldukca güzel giden uyku duzenimiz 6. Ayla birlikte resmen alt ust oldu. Gunduzleri tek yatista net 1 saa uyuyan bebegim zor bela 40 dk uyuyor 2 uyku arasi da 2 saat üsteli. Gece uykularimiz içler acısıasla uyumuyor saatlerce pışpış saatlerce ama asla uyumuyor yataga yatinca uyaniyor. Kendi kendine uyuyan bir bebegim vardi yok oldu resmen lütfen görün. Ne yapaym? Dişmidir kati gıdamıdır atak haftası mıdır nedir
M
Mehves
17 Aralık 2025 18:46
Uyku egitimide vardı üsteli. Kendim vermiştim ve ise yaşamıştı ama şu an nafile
T
Tuğbada
17 Aralık 2025 20:08
9. Aydan bildiriyorum saat başı ayaktayız çok kötü hiçbir rutinde işlemiyor🥲
E
Elif T.
18 Aralık 2025 22:29
16 aylık bebek için uyku düzeni nasıl olmalı 😇
Ş
Şerife B. ..
21 Aralık 2025 19:02
5 aylık bebeğim geceleri 3-4 saate bir uyanıyor. Destekli uyuduğu için mi uyanıyor yoksa normal mi uyanması
N
Neslihan A. T. ..
21 Aralık 2025 21:20
Merhaba, 20 aylık bebek uyanık kalma süresi ne kadar olmalı?